Zatímco prodejci a liberální politici hovoří o omezení práva volby, farmaceutické firmy volají potom, aby byl prodej tabákových výrobků co nejdříve omezen, tj. aby byly zakázány některé typy cigaret, barevné cigaretové obaly atd. „Čím přísnější budou opatření na prodej tabákových výrobků a čím více lidí se vyděsí, tím více zákazníků se obrátí na farmaceutické firmy, aby jim prodaly speciální nikotinové nálepky, nikotinové žvýkačky atd.," píše Respublica.

Místo cigarety žvýkačka

Trh s farmaceutickými výrobky pro kuřáky dosahuje hodnoty 1,5 miliardy euro ročně a podle odhadů by mohl v roce 2018 činit až šest miliard euro. I když největší podíl na ziscích farmaceutických firem představují zisky z prodeje žvýkaček s obsahem nikotinu, nejnovější výrobek – transdermální náplast proti kouření, z níž se postupně uvolňuje nikotin do těla přes pokožku, získává čím dál tím větší popularitu.

„Někteří zákazníci – kuřáci si stěžují, že poté, co přestali kouřit, získali závislost na žvýkání žvýkaček s obsahem nikotinu a chodí do lékáren každý den, aby si zakoupili vytouženou dávku nikotinu," uvádí Respublica.

Politika splývá s lobbismem

Farmaceutické firmy v posledních letech otevřeně vyzývají Evropskou unii, aby co nejtvrdším způsobem omezila prodej tabákových výrobků. Evropská komise obdržela dopis podepsaný firmami, dalšími organizacemi a členy Evropského parlamentu, který tlačí na politiky, aby přijali rozhodnutí o zavedení přísných požadavků na tabákové výrobky.

Respublica připomíná, že jedním z nejaktivnějších zastánců směrnice o zákazech v oblasti tabákových výrobků v Evropském parlamentu je Strana socialistů a demokratů. Hlavním zpravodajem pro tuto problematiku byla letos zvolena socialistka Linda McAvan, členka Evropského parlamentu z Velké Británie.

Jejím nejbližším spolupracovníkem býval David Harley, který po třiceti letech kariéry eurobyrokrata začal pracovat v PR agentuře, která za protikuřácký lobbing dostává milliony eur ročně. Podle listu Respublica tak už nelze zjistit, kdy politici hájí naše zájmy a kdy zájmy vlivných farmaceutických firem.