„Zhoršující se zrak nebolí, řidiči si často špatnému zraku přivyknou a situaci jednoduše neřeší. S tím souvisí výsledek letošních měření, při kterých jsme zjistili, že pouhých 25 procent řidičů má zrak či jeho korekci v pořádku," upozorňuje prezident Autoklubu ČR, Jan Šťovíček. 

Koncept Škoda Vision E.
Škoda bude vyrábět elektromobily v Mladé Boleslavi. Začne v roce 2020

Slepí vrazi
Cílem osvětové kampaně zaměřené na problematiku zraku řidičů a nebezpečí řízení za zhoršené viditelnosti je informovat řidiče o nebezpečí špatného vidění za volantem. Více na www.slepivrazi.cz či https://youtu.be/2JICvrRKQzg

"Naší spoluprací na projektu Slepí vrazi na tuto závažnou situaci upozorňujeme a preventivně tak působíme na účastníky silničního provozu," dodává Šťovíček s tím, že Autoklub ČR návštěvníkům vybraných letošních motoristických akcí nabídl v rámci projektu Slepí vrazi bezplatné měření zraku a návrh na řešení oční korekce.

Do osvětové kampaně se zapojilo již 136 očních optik a další se stále hlásí. Poděkování za realizaci kampaně Slepí vrazi tedy patří nejenom Autoklubu ČR a BESIPu, ale také firmě Zeiss.

Lynk & Co 02.
Tento čínský crossover míří do Evropy. Lynk & Co 02 má techniku Volva

Češi na silnicích

  • V České republice je přes 6 000 000 aktivních řidičů
  • Každý řidič má ze zákona povinnost dvou očních vyšetření u odborníka – při žádosti o vydání řidičského průkazu a následně při dosažení 65 let věku
  • V roce 2016 se stalo 98 864 dopravních nehod
  • Při dopravních nehodách v roce 2016 zemřelo 545 osob
  • Z důvodu snížené viditelnosti na cestách zemřelo 114 osob, tedy 21 procent z celkového počtu usmrcených
  • Pod vlivem alkoholu zavinili řidiči 4373 nehod, pod vlivem drog zavinili řidiči 251 nehod, zemřelo kvůli tomu 62 osob
  • Kolik nehod zavinili řidiči proto, že mají vadu zraku a sami to neřeší?