Z Regionálního operačního programu Střední Morava do Olomouckého a Zlínského kraje přijde 1,5 miliardy korun. Novinářům to v pátek řekl hejtman Olomouckého kraje a předseda Regionální rady Martin Tesařík.

Peníze byly určeny celkem do osmi oblastí. Žadatelé se mohli ucházet o dotaci na projekty například pro rozvoj cestovního ruchu na Jesenicku a Šumpersku, budování infrastruktury pro volnočasové aktivity, rekonstrukci silnic druhé a třetí třídy či na akvaparky, golfová hřiště a kongresová centra.

„Celkem bylo podáno 105 žádostí, z toho 44 ze zlínského kraje. Celkový finanční objem žádostí byl 2,315 miliardy korun. Schváleny byly projekty za zhruba 1,5 miliardy korun,“ uvedl Tesařík. Schválené projekty v Olomouckém kraji získají podporu 613 milionů korun, ve Zlínském kraji činí dotace zhruba 824 milionů korun.

Nejvíce peněz na rekonstrukci silnic

Nejvíce peněz, téměř 719 milionů korun, je určeno na rekonstrukce silnic druhé a třetí třídy. V Olomouckém kraji bude možné z operačního programu čerpat 179 milionů. Na Olomoucku uspěl například projekt opravy silnice ze Samotišek na Svatý Kopeček nebo průtah obcí Dolany.

Velký zájem vyvolala i podpora sociálních a volnočasových aktivit ve městech. Na projekty se sociální tématikou poputuje zhruba 183 milionů korun, z toho 130 do Olomouckého kraje.

Olomoucký kraj získá také necelých 55 milionů korun na výstavbu cyklotras a cyklostezek. Mezi podpořenými projekty je například Moravská stezka za 24 milionů korun. Její trasa povede z Olomouce do Křelova, přes Břuchotín do Charvát a Dubu nad Moravou.

Čtěte také: Města už investovala do zimní údržby miliony