Ještě v posledních hodinách uplynulého víkendu se ale příznivé podmínky předpokládat nedaly. „Až ve tři ráno bylo mínus čtyři a půl stupně, a to už vypadalo slibně," řekl majitel vinařství pod hradem Sádek Lubomír Lampíř.

Zkontaktoval proto zaměstnance, aby si do práce pospíšili, obtelefonoval také několik brigádníků, zda by si na ranní mrazivou práci nenašli čas. Mezi desítkou sběračů se pohyboval také Bořivoj Hrůza z nedalekých Kojetic. „Občas sem chodíme na brigády. Někdo je z Čáslavic, další z Lesonic. Uklízíme větve po stříhání nebo sbíráme víno, dnes třeba to ledové," podotkl.

První stříhání zahradnických nůžek a padání ledových hroznů do připravených nádob se na Sádku začalo ozývat už krátce po šesté hodině ranní. „Musíme pracovat rychle, nemáme čas," mínil Lampíř s pohledem na slunce, které se po sedmé hodině začalo do viničního svahu opírat. „Lepší by bylo, kdyby se zatáhlo," poznamenal.

Také on se chopil nůžek, aby jedno z nejvzácnějších vín mohl vyrobit. Z celkových pěti hektarů svých vinic si právě pro to ledové vyhradil na 1200 keřů odrůdy Sauvignon. „Takhle by to mělo vypadat, jako kámen," vysvětloval Lampíř, jaké bobule jsou na výrobu ledového vína nejlepší.

Mrazivá práce

Vstávat dříve do zaměstnání musel se svými spolupracovníky i Michal Zikmund. Na teplotu sedm stupňů pod bodem mrazu si nestěžoval. „Člověk se hýbe, zima tak moc není," řekl s tím, že o plánovaném sběru se dozvěděl kolem šesté hodiny ráno. „Jsme rádi, že to letos vyšlo alespoň takhle. Loni nebylo ledové víno žádné," připomněl.

S příchodem zimy vyhlížel požadovaný mráz také Lubomír Lampíř. I přes dosavadní nadprůměrně vysoké teploty byl ale v tomto týdnu odhodlán hrozny posbírat, ať už by počasí bylo jakékoli.

„Hrozny by bylo možné posbírat na klasický pozdní sběr nebo výběr. Lepší ale je, když nám takhle pořádně přituhlo," pochvaloval si.

Trsy hroznů zamířily po sběru co nejrychleji přímo do lisu. V cukernatosti dosáhly podle Lampíře slušných osmadvaceti stupňů. „Ledová vína jsou vysoce sladká, vyznačují se mohutností, vysokým extraktem a vůní akátového medu s náznakem chlebovinky. Vhodná jsou ke sladkým pokrmům," doplnil majitel sádecké vinice.