A právě po uplynutí tříleté lhůty Fond pojištění vkladů výplatu náhrad dosud nevyzvednutých vkladů ukončí. Klienti záložny Unibon v České republice a na Slovensku tak mají už necelý měsíc na to, aby se o své finanční prostředky přihlásili.

V průběhu uplynulých necelých tří let Fond pojištění vkladů v České republice prostřednictvím vyplácející GE Money Bank vyplatil náhradu vkladů 2685 klientům, kteří tak získali 1,759 miliardy korun. Na Slovensku to pak bylo prostřednictvím Fondu ochrany vkladov 89 klientů, kteří takto získali 1,836 milionů eur.

Na Slovensku 99,99

„V případě České republiky jsme tak uspokojili 89,5 procenta klientů, kteří na náhradu vkladu měli nárok, na Slovensku to bylo dokonce 99,99 procenta," uvedla výkonná ředitelka Fondu pojištění vkladů Renáta Kadlecová, podle níž si většina lidí náhrady vkladů vyzvedla už během dvou měsíců po zahájení výplaty v roce 2012.

V Česku stále zbývá vyplatit náhradu 315 klientům v celkové výši mírně přesahující 720 tisíc korun, na Slovensku pak náhradu pouhým čtyřem klientům v celkové výši 30 eur. Právě nízké částky dosud nevyzvednutých výplat náhrad (průměr 2262 korun) jsou důvodem, proč si někteří klienti už neexistující záložny své peníze pravděpodobně nikdy nevyzvednou. Ty tak zůstanou Fondu pojištění vkladů, který je bude moci použít pro případné další výplaty náhrad klientů bank, záložen či stavebních spořitelen.

„Průměrná vyplacená výše náhrady vkladů klientům záložny Unibon dosáhla částky 651 tisíc korun. Maximální možnou výši odpovídající ekvivalentu sto tisíc eur Fond pojištění vkladů vyplatil ve 14 případech," uvedla Renáta Kadlecová.

Náhrady vkladů jsou až do 23. července 2015 v České republice vypláceny prostřednictvím vybraných obchodních míst GE Money Bank. V Ostravě se vyplácejí náhrady za vklady v obchodních místech GE Money Bank v Ostravě na Masarykově náměstí a na Nové Karolině. (lap)