Poptávka po brigádnících na letní výpomoci se blíží vrcholu, v meziročním srovnání je však o čtyři procenta nižší. Vyplývá to z dat pracovního portálu Jobs.cz.

"On-line pracovní trh nyní přešlapuje na místě. V předchozím roce jsme touto dobou byli svědky mnohem výraznějšího oživení v souvislosti s počátkem náborů pro sezonní práce, ani letošní dubnový výsledek však není vyloženě špatný. Zatím se tak nepotvrzují pesimistické scénáře z minulých měsíců, na vývoji se spíše odráží pečlivě zvážené vyčkávání některých firem," popsal vývoj na trhu Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC, která provozuje pracovní portály Jobs.cz a Prace.cz.

Stále přitom podle něj přetrvávají výrazné oborové rozdíly. Zatímco v průmyslu a výrobě či v informačních technologiích poptávka dále silně roste, v ostatních odvětvích buď stagnuje, nebo mírně klesá. Horší pozici na pracovním trhu letos pravděpodobně budou mít absolventi. Počet příležitostí, které mohou využít, roste jen velmi mírně. V případě pozic s nižší vyžadovanou kvalifikací navíc budou čelit silnější konkurenci zkušenějších kandidátů, dodal Mysliveček.

Počet reakcí uchazečů na vystavené pracovní pozice v dubnu vystoupal na 444.000. Ve srovnání se stejným obdobím loni je to o 10.000 více, proti předchozímu měsíci jich ale ubylo o 19 procent. "Vývoj zájmu uchazečů o práci je zcela v souladu s každoroční sezonností a věrně také odráží aktuální vývoj míry nezaměstnanosti. Ta nyní postupně klesá, ovšem o něco pomalejším tempem než vloni. Velmi pravděpodobně to bude charakteristické i pro letní měsíce," uzavřel Mysliveček.