„Výše pojistného je pod hranicí souvisejících nákladů, což může z dlouhodobého hlediska způsobit některým pojistitelům problémy," uvedl výkonný ředitel kanceláře Jakub Hradec.

K negativní bilanci v povinném ručení přispívá podle něj vedle snižování cen také meziroční nárůst závažných dopravních nehod se zraněním a úmrtím o tři procenta, což výrazně ovlivňuje celkový úhrn škod. Od roku 2000 se téměř zdvojnásobil, když výrazně stoupl podíl škod na zdraví, a to z 20 procent z roku 2000 až na 40 procent u škod z roku 2011. Průměrný závazek jedné škody na zdraví pro rok 2011 již přesahuje 450.000 korun.

Průměrná škoda? 31 tisíc

Nároky na majetkové škody stouply o tři procenta. Aktuální hodnota průměrné škody je 31.000 Kč. Srovnání minulého vývoje indexu spotřebitelských cen a inflace škod na majetku představuje nárůst průměrné majetkové škody výrazně nad inflací.

„V letech 2002 až 2011 narostla cenová hladina měřená indexem spotřebitelských cen o 23 procent, zvýšení průměrné škody na majetku vychází na 31 procent," upozornil odpovědný pojistný matematik ČKP Petr Jedlička. Ještě výraznější rozevírání nůžek nastává podle něj u škod na zdraví, které se ve stejném období zvýšily o 168 procent.

Vývoj pojistného je opačný. Průměrná sazba na jedno pojištěné vozidlo klesla ze 3891 Kč v roce 2006 na 2950 Kč v letošním roce.

Do budoucna prý nelze očekávat změnu trendu zvyšování průměrné škody, která by umožnila stabilizaci nynějších cen povinného ručení. „Naopak je třeba brát v potaz, že celková hladina odškodného bude i nadále narůstat výrazně nad úrovní inflace spotřebitelských cen i růstu mezd. Navíc výše odškodného vzroste také změnou odškodňování škod na zdraví vyplývající z nového občanského zákoníku," poznamenal Hradec.