Žena na něj už loni podala trestní oznámení a koncem ledna 2009 také žalobu. Hasprún ví, že realitka poškodila nejméně sedm klientů, jejich počet je však pravděpodobně vyš­ší.

Deník je už od června v kontaktu s další ženou, která po Červíkovi požaduje stovky tisíc korun. I ona redakci poskytla podrobnosti, jejich zveřejnění si však tento týden nečekaně rozmyslela. Redakci to přitom paradoxně sdělil sám Červík.

Není bez zajímavosti, že žena nedávno naznačovala, že jí bylo v souvislosti s připravovaným článkem nějakým mužem řečeno, aby od toho „dala ruce pryč.“

Redakce získala rovněž informaci, že někteří nespokojení lidé na 28letého Červíka dokonce poslali vymahače.

Roman Červík: Vyjádření nebude potřeba

Šéf realitky opakovaně slíbil, že se ke svým dluhům vyjádří. Na reakci měl několik týdnů, verze věřitelů však dosud nijak nekomentoval ani nevyvrátil. Červík přitom 17. července Deníku sdělil, že se 27.7. vrací z dovolené a stanovisko poskytne do konce července. Před vypršením termínu ale oznámil, že dovolenou má pro změnu jeho právník, takže se vyjádří „až ten další týden.“ Na e-mail, aby sdělil konkrétní datum, nereagoval, i když na konci července sliboval: „Teď sedím na internetu, takže vám to hned pošlu.“

Nakonec ve čtvrtek 6. srpna přispěchal s tvrzením, že stěžovatelé si vše rozmysleli či brzy rozmyslí. „My se domluvíme. Takže naše vyjádření nebude třeba,“ pravil Červík, na jehož vysvětlení Deník marně čekal tři týdny.

Peníze měly být do dvou dnů

Petr Hasprún říká, že v případě FM Reality rozhodla rychlost, s jakou firma zareagovala. Dnes toho lituje. „Když jsme se loni na jaře s přítelkyni rozhodli po dvaceti letech přestěhovat, měli jsem k tomu několik důvodů. Měli jsme nějaké dluhy, které vznikly důsledkem jejího neúspěšného podnikání, náklady na běžný chod bytu neúměrně stoupaly, byt potřeboval nutně rekonstrukci, na kterou jsme neměli a přítelkyně chtěla do domku se zahradou. Navíc cena bytů ve městě kvůli nošovické zóně značně vzrostla. Náš původní záměr koupit něco v blízkém okolí jsme tak brzy opustili. Na radu známých jsme se snažili nejprve zajistit kupce. Dali jsme šanci více realitkám, ale v FM Reality byli nejrychlejší. Slibovali, že nám pomůžou sehnat dům nebo chatu v okolí. Nakonec přítelkyně projezdila celou republiku, než našla náš vysněný dům. Od podpisu rezervační smlouvy v srpnu 2008 jí tvrdili, že peníze budou do dvou dnů v hotovosti na našem účtu. Dnes nemáme vůbec nic,“ řekl redakci Hasprún.

„Přítelkyně navštěvuje psychologa a kvůli stresu jí stoupl tlak. Dcera studuje jen díky pomoci příbuzných a známých. Dluhy, které jsme chtěli splatit, jsou penalizovány a stále rostou. Déle než půl roku jsme žili z osmi tisíc měsíčně, protože jsem byl od prosince do května bez práce,“ dodal Hasprún. S přítelkyní se nakonec složitě stěhoval do pronajatého bytu, a to jen díky známým.

„Je zajímavé, jak fungují soudy. Přítelkyně na pana Červíka podávala žalobu koncem ledna a prozatím víme, že je osvobozena od soudních poplatků. Projednávání případu je zatím v nedohlednu. Pan Červík hraje mrtvého brouka a prý nekomunikuje dokonce ani svým vlastním právníkem, kterému pokaždé tvrdí, že už nám zaplatil,“ poznamenal Petr Hasprún s tím, že jeho přítelkyně podávala trestní oznámení loni 25. listopadu.

Vyšetřování na svobodě

„Dozvěděli jsme se z nezávislého zdroje, že je sedm poškozených. Už tehdy byla škoda nad pět milionů, protože případ vyšetřovala krajská kriminálka. Od ledna jejich počet opět stoupl. Na první svědecký výslech byla přítelkyně pozvána až letos v červnu. Jediné, co se dozvěděla, že je obžalován ze zpronevěry a vyšetřován na svobodě. Takže si za ,naše´ peníze dál užívá a jezdí ve svém ferrari na dovolenou. Jak je možné, že realitka dosud funguje a okrádá další lidi?“ ptal se přítel poškozené klientky.

Hasprún připustil, že loni 23. prosince, když už se nemohl dívat na svou zoufalou partnerku, mu „ujely“ nervy. „Šel na pivo. Nevím, co mě donutilo při zpáteční cestě a po čtyřech pivech jít kolem domu, který koupil pan Červík loni na jaře svým rodičům a ve kterém sám bydlí, ale stalo se. Na zahradě mu provokativně svítil jediný stromeček v celé ulici a já jsem se rozhodl ho zhasnout. Nejsem zvyklý dělat takové věci. Nechal jsem se při tom chytit,“ uvedl. „Celou věc teď řeší přestupková komise a paradoxně mu budu muset platit ještě já. Pravděpodobně je víc lidí, kteří na něj mají vztek, protože mi chtějí ,přišít´ ještě další škody. Snad mu prý někdo propíchnul pneumatiky a ukradl sádrového trpaslíka ze zahrady,“ naznačil Hasprún.

Žena, v jejímž případě jde „jen“ o statisíce korun, si myslí, že Červík peníze, které vybere od lidí, používá pro sebe a neustále je ,točí´, takže staré dluhy splácí částkami od nových klientů.

Na první pohled sympatický klučina

Trable s jednatelem realitky v červnu popisovala takto: „Spousta lidí s ním má špatnou zkušenost. Všichni ví, kdo je Červík. Nebo když se řekne FM Reality. Špatnou pověst má na SBD, na katastru, na stránkách finančního úřadu mají napsáno, že nepřebírá poštu. Jak to, že takový člověk může dělat takovou práci? Jak to, že pořád funguje? To mi nejde do hlavy,“ uvedla a k jednateli FM Reality dodala: „Moc dobře ví, jak na lidi, na první pohled vypadá jako sympatický klučina. Dobře oblečený, příjemné vystupování, první den mu nešlo nic vytknout.“

Žena tvrdí, že když se s ní Červík sešel, ,dušoval se´, že prodává své byty na Pekařské ulici, které odkoupil od města, takže ji vyplatí.

Dovolená v Dominikánské republice

Později konstatovala, že Červík během čtyř týdnů nic nezaplatil. „Dokonce si zajel i se svou přítelkyní na dovolenou do Dominikánské republiky. Tak jsme počkali, až se vrátí, a znovu ho kontaktovali, ale zase ta stejná písnička: Já peníze nemám, hned, jak mi nějaké přijdou, budete první, koho vyplatím. Ale vím, že se pan Červík nechal slyšet, že toho má na krku víc a všechny nás vyplatit nestihne. Že je mu to jedno. Klidně nám bude splácet 500 korun měsíčně. Hlavně, že si pan Červík nechal na baráku vyměnit okna za plastová a že má novou střešní krytinu, kterou si nechal dělat letos na jaře.“

Ženy málem skončily na ulici

Frýdecko-místecký a třinecký deník před dvěma měsíci informoval o případu Pavlíny Weszterové, kterou Červík připravil o zhruba 800 tisíc korun. Žena chtěla společně se svou matkou koupit byt. V lednu muži svěřila peníze, Červík ale vůbec nic nezajistil. Protože se Weszterová svých peněz ani po sedmi měsících nedočkala, dává podnikatele k soudu. „Pan Červík si asi neuvědomuje, že kdybychom včas nezrušily výpověď z bytu, tak jsme od 1. dubna mohly být bezdomovkyně,“ podotkla. - více ZDE.

Redakce zároveň informovala, že krajští kriminalisté vyšetřují případ zpronevěry, ve kterém je obviněn 28letý pracovník realitní kanceláře z Frýdecko-Místecka. Škoda přesáhla 5,5 milionu korun, přičemž poškozených klientů je deset. Není pochyb o tom, že jde právě o Červíka.

Klienti začali být opatrní

Protože je stíhán na svobodě, s nemovitostmi dál obchoduje. Lidé jsou však opatrnější. „Co vyšel váš článek, tak lidi měnili smlouvy, s tím, že v nich nebude číslo realitní kanceláře, ale nezávislého notáře nebo právníka. Prostě, že budou peníze v úschově, dokud nebude všechno v pořádku,“ popsala Deníku jedna z klientek.

Šéfa realitky už znají také návštěvníci posilovny ve víceúčelové sportovní hale. Na nástěnce se tam před časem objevilo toto sdělení: „Drazí spoluobčané, pomozte nám najít dlužníka, pana Romana Červíka. Děkujeme všem slušným lidem!“ Na papíru s makléřovou fotografií byl připojen e-mail dluznik.romancervik@seznam.cz. Podle ženy, která na výzvu reagovala, se však její autor neozval.