Vyplývá to z průzkumu mezi 1915 studenty a absolventy a 125 firmami, které se uskutečnily v rámci virtuálního pracovního veletrhu Měsíc studentů a absolventů na portálu Jobs.cz

„Výsledky průzkumu dokládají sbližování požadavků firem a očekávání mladých lidí," řekl novinářům analytik Jobs.cz Ondřej Mysliveček. Nároky studentů proti loňsku klesly, na 36 procent z nich se letos spokojí se mzdou do 20.000 korun měsíčně. Tu jim přitom nabízí více než 47 procent zaměstnavatelů, což je o dva procentní body více než loni.

Průzkum dále prokázal silnou poptávku mladých lidí po flexibilních formách zaměstnávání a výrazný zájem získat praxi formou stáží (65 procent) a zaškolovacích programů (52 procent). Tyto formy spolupráce však umožňuje pouze 48 procent, respektive 23 procent z oslovených zaměstnavatelů. Naopak více než čtyři pětiny společností studentům nabízejí možnost práce v režimu dohody o provedení práce nebo pracovní činnosti.

Práce při studiu

Zkušenost s prací při studiu vyjádřilo 86 procent studentů a absolventů. Na 76 procent mladých se přitom již při studiu snaží získat potřebnou oborovou praxi. Ti, kterým se to daří, mají přitom i letos na pracovním trhu výraznou výhodu. Pro 74 procent společností je v případě výběru absolventů velmi důležitý patřičný obor praxe, 68 procent firem hodnotí také její délku. Stěžejním kritériem při přijímacím řízení stále zůstává vystudovaný obor, který je důležitý pro 79 procent podniků.

„Studenti a absolventi se v průběhu předchozí ekonomické krize stali jednou z nejhůře postižených skupin na pracovním trhu. Počet příležitostí, které mohou využít, ani nyní zdaleka nedosahuje předkrizové úrovně, přestože se již stabilizoval. Tyto okolnosti většinu z nich přinutily poohlížet se již během studia po relevantní práci, kterou jsou ochotni přijmout i za horších nástupních podmínek," upozornil Mysliveček.

39 procent studentů a absolventů zvažuje vlastní podnikání

Obliba nadnárodních společností u mladých proti loňsku mírně poklesla, zájem pracovat pro ně však stále deklaruje 58 procent studentů a absolventů. Ti mají ve stále větší oblibě ryze české společnosti (53 procent proti 46 procentům loni) a poměrně znatelně roste také jejich zájem pracovat pro menší (42 procent) a rodinné firmy (24 procent). Soukromý sektor v preferencích dominuje se 75 procenty, překvapivě však vzrostl také zájem o práci ve státní správě (o čtyři procentní body na 32 procent). Vlastní podnikání nyní zvažuje 39 procent studentů a absolventů.

Nynější studenti a absolventi jsou podle Myslivečka celkově poměrně ambiciózní, ovšem také mnohem realističtější než dříve. Drtivá většina z nich je velmi flexibilní, a podobnou pružnost by uvítala i v zaměstnání. Nabídka firem v tomto ohledu však zatím příliš nestačí. Pozitivní zprávou je to, že spokojenost firem s přijatými absolventy roste. „Neznamená to, že by nyní ze škol přicházeli výrazně lépe připraveni. Stav spíše věrně odráží současnou ochotu mladých přizpůsobovat se, rozvíjet a pro začátek se spokojit i s málem," dodal Mysliveček.

Čtěte také: Polovina studentů chce podnikat, 62 procent brigádničí