„Výsledky jednoznačně prokázaly, že ty výrobky jsou zdravotně bezpečné a vůbec se neblíží nějaké kritické hodnotě,“ uvedla Marie Valentová ze společnosti United Bakeries.

TESTOVALI CHLÉB I SUŠENKY

Odborníci zkoumali obvykle přes deset výrobků různých skupin potravin od více tuzemských výrobců – šlo o chléb, rohlíky, jemné pečivo, cereálie, sušenky a oplatky i kávu. „Všechno to byly produkty, které byly koupeny v běžné síti,“ řekla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová.

U chleba podle evropského nařízení činí hodnota, při níž by pekaři měli upravit své výrobní technologie, 100 mikrogramů na kilogram. Z 28 zkoumaných vzorků jich asi polovina měla hodnoty nižší než 30 mikrogramů, většina ostatních nepřevyšovala 50 mikrogramů. Nejvyšší naměřená hodnota dosáhla 75 mikrogramů na kilogram. Dobře dopadly i testy na ostatní druhy potravin.

Akrylamid patří k chemickým látkám, které vznikají při úpravách pokrmů jako uzení, pečení, pražení, sušení, nakládání či destilace. Kromě látek, jež jídlu dodávají žádoucí vůni, chuť či barvu, tak vznikají i další – nechtěné.

Nebezpečné látky vznikají nejen při tepelné úpravě v potravinářském průmyslu, ale i při jejich úpravách v domácnostech. Ke kontaminaci může docházet třeba při přípravě toustů, pečení chleba při vyšší teplotě, smažení hranolků do tmavší barvy, pražení mandlí nebo uzení v domácí udírně.

STRACH JE ZBYTEČNÝ

Nařízení o omezení akrylamidu v potravinách vydala Evropská unie loni na podzim. „Ihned se objevily poplašné zprávy o zákazu hranolků, bramborových lupínků či více upečeného chleba, respektive pečiva,“ připomněl prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Rozsáhlý test poté potravináři zorganizovali proto, aby se lidé nebáli pečivo nakupovat.

„Z našeho pohledu jde o dalšího strašáka, který nemá praktické opodstatnění,“ míní Toman. „Já osobně jsem přesvědčen, že by Evropská unie nebo Evropská komise měly daleko větší pozornost věnovat například nekalým praktikám v obchodě nebo tomu, jak jsou kvalitní potraviny, které se pohybují po evropském trhu. Ať už jde o vejce s fipronilem, nebo jablka s pesticidy,“ dodal.

Jaké jsou limity akrylamidu
Testované potraviny     zjištěný obsah   povolená hodnota
káva instantní                   270–650        850
káva mletá                       140–300        400
chléb                                  30–75         100
ostatní běžné pečivo            30–62         100
cereálie kukuřičné              45 a 74         150
cereálie ostatní                30–290           300
jemné pečivo                   méně než 30   300
Pozn.: údaje jsou uvedeny v mikrogramech na kilogram
Zdroj: PK ČR