Dle zkušeností poradců nezávislého webového projektu Hypotekomat.cz, internetového poradce a zprostředkovatele hypotečních úvěrů a refinancování hypoték se přístup poskytovatelů začíná měnit. A to jak k lepšímu, tak horšímu.

Pokud klient uvažuje o refinancování hypotečního úvěru, měl by začít včas, alespoň čtvrt roku před koncem fixace hypotéky.

Letos se to týká hypotečních úvěrů u značné části hypoték uzavřených v rekordním roce 2007.

Refinancování hypotéky představuje pro klienta vyřízení nového hypotečního úvěru obvykle u jiné finanční instituce, která za něj zaplatí hypotéku u dosavadní banky, a klient pokračuje ve splácení již nové hypotéky u nového poskytovatele úvěru, a to za výhodnějších podmínek.

Většina bank však chce samozřejmě odlivu svých klientů zamezit, ovšem ne vždy zcela férovým způsobem.

Klientovi například oznámí vypršení pevné úrokové sazby maximálně tři týdny před uplynutím fixní lhůty a klientovi už zpravidla nezbývá čas vyřídit si refinancování hypotéky u jiné banky v případě, že mu jeho stávající banka nabídne vyšší úrokové sazby než konkurence.

Hypoteční specialisté proto doporučují zjistit si nabídky jiných bank nejméně čtvrt roku před uplynutím fixního úrokového období, kdy je případné refinancování uskutečnitelné.

„Obecně lze říci, že každý, kdo má nyní hypotéku s končící fixací, může získat novou s lepší úrokovou sazbou díky refinancování," uvedl Miroslav Šmerha, manažer úvěrů společnosti IMG, která je partnerem Hypotekomatu.

„Zájemce o úvěr by ale měl mít na zřeteli nejen akční úrokovou míru, ale zároveň by měl přemýšlet, zda je úroková míra tím nejdůležitějším, co potřebuje. Zvážit by měl i další podmínky, jako třeba možnost předčasného splacení úvěru, možnost mimořádné splátky úvěru, úvěr bez poplatků, nebo opakované čerpání úvěru," vypočítává Šmerha.

„V neposlední řadě by měl myslet i na to, co se stane, když chce úvěr doplatit, nebo nemá na splátky úvěru, změnit banku a kolik peněz za změnu zaplatí," doplnil.

Konkurence na trhu umožňuje podle něj dostatečný výběr produktů, které může šikovný hypoteční makléř využít při řešení klientových požadavků a zároveň vyjednat mu lepší podmínky.