Šít pro modelky nadměrných velikostí prý není snadné. Pozornost návrhářů si ale zaslouží. Vždyť dokáží být osudové.

Kolekce, kterou veletrhy vzdaly hold silnějším ženám, zahrnuje kousky velikosti čtyřicet. Ale i šaty o šest čísel větší. „Návrh, aby se naše škola projektu zúčastnila, přišel asi v dubnu. A požadavek Veletrhů byl připravit věci, které nebudou mít s klasikou moc společného. Chtěli něco zajímavějšího než to, co přehlídky běžně nabízí,“ vysvětluje Luděk Kellner, který se jako student Vyšší odborné školy a Střední uměleckoprůmyslové školy textilní na přípravě kolekce podílel.

U šití člověk nestíhá nikdy

Pro desetičlenný tým, který na kolekci pro modelky nadměrných velikostí pracoval, tak letní volno skončilo ještě dřív než začalo. „Museli jsme samozřejmě pracovat i o prázdninách. Stihnout všechno připravit do veletrhů nebyla procházka růžových sadem. Na druhou stranu u šití člověk nestíhá nikdy. Tohle byla velká zkušenost, pro kterou stojí za to něco obětovat. A taky trochu cesta do neznáma. Na něčem podobném se moc často nepracuje,“ směje se mladý návrhář.

Výsledek totiž nezávisel jen na nápaditosti návrhů tvůrčího týmu. Ale například i na sponzorech. „Ti totiž pro kolekci dodali materiály. Měli jsme samozřejmě pár nápadů, jak by kolekce měla vypadat. Konečné rozhodnutí ale mohlo padnout až když přišly materiály. Teprve když víte, co máte v ruce. A co z toho vlastně můžeme ustřihnout,“ vysvětluje Kellner.

U silnějších žen jde o každý centimetr

Především však byla Oversize Femme Fatale spjatá s osobnostmi modelek daleko víc než kterákoliv běžná kolekce. „Je něco úplně jiného, když šijete všechno na standardní velikost šestatřicet. A když musíte každý kousek připravit na míru. Každá modelka totiž měla jinou postavu. A hlavně v případě silnějších žen jde skutečně o každý centimetr, aby model dobře padnul,“ konstatuje student.

U žen s plnou postavou tak návrhář musí o něco víc lámat hlavu i nad tím, který materiál zvolit. Nebo jaký vybrat střih. „Velkou roli také hraje i typ ženy. Hned na začátku jsme proto míry všech modelek a také jejich fotky z castingu. Když už jsme měli kolekci nastříhanou, dívky jsme pozvali na zkoušku. A výsledné modely se dotahovaly přímo na nich,“ popisuje Kellner.

Modelky odvedly na mole dobrou práci

Výsledná kolekce je proto podle něj nejzajímavější právě pro ženy, které ji na přehlídce předvedly. Reakce modelek prý byly nadšené. A na mole navíc odvedly dobrou práci, přestože většina z nich se modelingu nikdy nevěnovala.

Jestli bude XXL manekýn do budoucna přibývat, se podle něj dá odhadnout jen těžko. „Moc na to nesázím, ale bylo by to příjemné. Trendového oblečení, které opravdu sluší, je ve větších velikostech pořád málo,“ říká Kellner.