Česká inspekce testovala tři modely fénů, tři modely kulem a tři modely žehliček na vlasy. Stanoveným požadavkům neodpovídal jeden fén, dvě kulmy a dvě žehličky. Nedostatky byly většinou v návodech k použití přístrojů, které například neobsahovaly některá varování. Jeden vysoušeč, vyráběný v Číně, však je podle ČOI tak nebezpečný, že by mohl ohrozit zdraví lidí.

"Spotřebiteli hrozí možnost popálení či úrazu elektrickým proudem," sdělil mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Dětské fixy. Ilustrační snímek
Test dětských fixů dopadl špatně. Každé třetí propadly kvůli nežádoucím látkám

Nebezpečným fénem je výrobek od firmy Sencor prodávaný pod anglickým názvem "Hair Dryer" s číslem modelu SHD 8270VT. Podle mezinárodní databáze nebezpečných výrobků RAPEX se tento fén může při používání přehřát a vznítit. Plastové tělo přístroje se tak může roztavit a odhalit vnitřní části, které jsou pod proudem. ČOI proto nařídila stažení tohoto fénu z oběhu a zakázala jeho dodávání na trh.

Stažení závadných produktů

Zmíněné problémy se ale podle velkoobchodního prodejce produktů značky Sencor týkají pouze nejstarší šarže daného modelu fénu, která je z roku 2016 a má číslo 2016827007. "Na tuto skutečnost jsme okamžitě zareagovali a produkty této série stáhli z nabídky," sdělil ČTK Petr Uher z velkoobchodní firmy Fast ČR.

"Vysoušeče vlasů značky Sencor SHD 8270VT aktuálně nabízené našimi obchodními partnery do této šarže nepatří. Jsou tedy bezpečné, splňují veškeré legislativní podmínky a prošly schvalovacím řízením pro prodej v rámci Evropské unie," doplnil.

Nabíječky nejsou sjednocené, navíc jsou často vadné. Dvě ze tří jsou nevyhovující
Vadných nabíječek přibývá. Předem nejdou odhalit