I v ostatních okresech je konkurence silná. „V Kroměříži je asi šest nehtových studií, což je pro toto město úplně dostačující,“ míní Miluše Němcová, majitelka kroměřížského Studia Němcová.

Podle lektorky rekvalifikačních kurzů a medicinální manikérky a pedikérky Myreny Plískalové ze Zlína je zájem o tuto profesi velký.
„Ne každý, kdo si udělá rekvalifikaci, však začne pracovat. Živnostnice odrazují vysoké nájmy i počáteční náklady,“ míní.

Vybavení je nutné schválit od hygieny. Samozřejmostí je manikérský stůl a židle. Například UV lampa stojí tři až čtyři a půl tisíce, odsávání tři tisíce. Pořizovací cena frézovacího přístroje na úpravu kůžičky je osm až třináct tisíc korun. Nejsilnější skupinou zákaznic jsou však dámy mezi třiceti a čtyřiceti lety. „Objevují se však i důchodkyně, které si nechají udělat umělé nehty,“ poznamenala majitelka uherskohradišťského salonu Lenka Kučerová.

Stejná služba je žádaná u školaček. „Rodiče je tak často odnaučují okusovat si nehty,“ podotkla Süsserová. Své ruce svěřují odbornicím už i muži. „Jedná se o manažery, kteří chtějí základní úpravu. I když zatím jsou to spíše výjimky,“ sdělila Süsserová.

Zákazníci salonu se zajímají o klasiku i extravaganci. Francouzská manikúra přežívá pořád. Své příznivce si však našly i další trendy. „Teď hodně používám i barevné gely. Většina zákaznic vyžaduje také zdobení nehtů,“ vyjmenovala trendy Miluše Němcová, majitelka kroměřížského Studia Němcová.

Více než styl úpravy se podle manikérek mění materiály používané na umělé nehty. „Dříve byl dostupný pouze akryl, dnes se více používají gely. Ty mají své výhody – jsou pružné, lesklé a vypadají přirozeněji,“ uvedla Süsserová. Výsledná cena modeláže se však neliší. Pohybuje se od šesti set do sedmi set korun. Další metodou je porcelán. „Má jiné chemické složení, je tvrdší než akryl. Cenově se však neliší,“ informovala Kučerová. Klient by si měl vybrat typ materiálu, který mu bude nejlépe vyhovovat. „Obecně se dá říci, že akryl více vydrží, gel je zase pružnější, akrygel má výhody obou,“ upřesnila Plískalová. Manikérky do své nabídky zařazují i japonskou ozdravnou kúru P-shine, za kterou klient zaplatí zhruba dvě stě korun. „Zlepšuje kvalitu i u zvlněných, lámavých a štěpících se nehtů,“ tvrdila Süsserová.

Při P-shine se používají směsi přírodních materiálů a pudr, obsahující živiny a minerály, které se vtírají do nehtu. Tato technika však není vhodná pro tenké nehty. „Tření by je mohlo poškodit,“ upozorňuje Plískalová.

I když se to nemusí nezasvěceným zdát, jde o náročnou profesi. Manikérky pracují sehnuty nad stolem, což zatěžuje jejich páteř. „V současné době naštěstí existují přístroje, které nám usnadňují práci. Například malé rotační frézky, které se dají využít při úpravách kůžičky,“ řekla Plískalová.