„Růst plateb v restauracích sledujeme už déle než rok. Například za poslední loňské čtvrtletí jsme v celorepublikovém průměru zaznamenali růst hned o 2 koruny a 30 haléřů. Souvislost to má právě s nízkou nezaměstnaností a s ní spojeným zvyšováním mezd, které se nevyhýbá ani sektoru pohostinství. Restaurace pak také promítají do ceny jídel zvýšené náklady zdražených surovin,“ vysvětluje Jiří Brych, manažer Ticket Restaurant Card.

Podle TRC indexu jsou na tom nejhůře Jihočeši. Ti mají čtvrtou nejnižší průměrnou mzdu v republice (28 780 korun), avšak v ceně obědů jsou jižní Čechy mezi třemi nejdražšími kraji společně s Prahou a jižní Moravou. Za oběd tam lidé dají v průměru 111,60 koruny.

Naopak nejlepší je situace na Vysočině. Zatímco v žebříčku mezd v krajích je Vysočina v polovině (29 140 korun), obědy jsou zde skoro nejlevnější v republice, hned po Olomouci. Lidé zde zaplatí v průměru 101,70 koruny za jedno polední menu.

Průměrné ceny obědů v krajíchZdroj: Deník/Edenred

Horší bilanci v porovnání žebříčku mezd a cen obědů mají po Jihočeském regionu ještě kraje Zlínský a Karlovarský. V pořadí mezd jsou totiž na chvostu, ale ceny obědů se zde podle TRC indexu pohybují kolem 106 korun za pokrm (Zlínský 106,40 koruny, Karlovarský 105,80 koruny). To je přibližně o 5 korun více než v krajích s nejlevnějšími „meníčky“. Oba žebříčky vede Praha, za ní následuje jižní Morava.

„Aktuální celorepublikový průměr ceny jednoho oběda je 111,90 koruny, tolik jsme v průměru zaplatili za oběd v prosinci 2017. Hodnotu stravenky vyšší než 100 korun přitom poskytuje svým zaměstnancům jen 27 procent firem. Ostatní zaměstnanci si tak za obědy musí výrazně připlácet ze své kapsy,“ dodává Brych.

Ticket Restaurant® Card Index porovnává průměrné mzdy a ceny poledního menu v jednotlivých krajských městech. Je sestavený z plateb více než 100 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří více než milion transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.