Ocení to zejména rodičové, jejichž děti školou povinné mají pravidelně prázdniny již od Zeleného čtvrtka. Den volna odkazující na biblickou tradici ukřižování Krista by neměl zásadně zruinovat ani národní hospodářství. Jak už dříve vypočítal pro Deník hlavní ekonom Deloitte David Marek, jednodenní volno znamená výpadek hrubého domácího produktu 11,4 miliardy korun.

Velký pátek jako státní svátek ale neznamená, že by obchody musely povinně zavřít. 
V Česku dosud neexistuje žádný zákon přikazující zavřít obchod v nějaký konkrétní den, včetně státních svátků. Přesto (třeba 1.1. či 25.12.) tak většina obchodů dobrovolně činí.
To by se mohlo změnit. Na probíhající schůzi sněmovny je před závěrečným schvalováním návrh, aby velké obchody (nad 200m2) musely povinně zavřít v sedmi ze 13 svátků, které dnes máme. Zlepšit by to mělo situaci zaměstnanců řetězců, odpůrci to však považují za nesmyslnou regulaci.

„I když plně soucítím se ženami v supermarketech, jejichž práce je složitá, žádný zákaz otevírací doby jejich situaci nevyřeší," míní prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. „Předložený návrh je diskriminační a pokud zákon sněmovnou projde, obrátíme se na některé poslance s prosbou o přezkum návrhu u Ústavního soudu," konstatuje Dlouhý. Zákaz prodeje o svátcích platí hlavně v Rakousku či Německu. Některé země, jako třeba Finsko či Portugalsko, ale v poslední době od regulace prodejní doby upouštějí.

Vánoce? Pár hodin

Návrh na zákaz prodeje ve svátcích se poprvé objevil už v roce 2005. Tehdy i dnes za ním stál Odborový svaz pracovníků obchodu (OSPO). Před deseti lety chtěly odbory zavřít ve všechny svátky, dnes „jen" v sedmi z nich. Jak podotýká šéfka OSPO Renáta Burianová, situace přímo v obchodech je složitější, než se zvenčí zdá. Příkladem jsou podle ní Vánoce, kdy otevírací doba nerovná se pracovní doba: obchody většinou na Štědrý den zavírají ve 14 hodin, zaměstnanci začnou odjíždět domů i dvě hodiny poté. Doma zůstanou na Hod Boží a na Štěpána ve čtyři ráno opět začíná doplňování zásob.

Situace je samozřejmě jiná tam, kde využívají brigádníky a tam, kde hlavní tíži nesou zaměstnanci. Týká se to i odměňování. „Kmenovým zaměstnancům náleží za práci ve svátek stoprocentní příplatek, ovšem z praxe víme, že je jim spíše nabízeno náhradní volno. Takže ani odkaz na lepší ohodnocení neobstojí," podotýká Burianová. „Nechceme nikoho vychovávat ani říkat, co má ve volných dnech dělat. Navrhovaných sedm volných svátků je kompromis a cesta, jak podmínky v práci u nás aspoň přiblížit Rakousku či Německu," uzavírá šéfka odborů. 

Česko, země supermarketů.

Prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Marta Nováková řekla regionálnímu Deníku:Prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Marta Nováková.

Odnesou to hlavně prodejny textilu či hobby

Praha – Prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Marta Nováková se zákazem svátečního prodeje nesouhlasí. Podle ní to nejvíce postihne nepotravinářské obchody.

Svaz obchodu odmítá zákaz prodeje o státních svátcích. Máte nějaké signály, že by se taková regulace mohla rozšířit i na neděle?
Vycházíme pouze z prohlášení politiků a čas od času to zazní. Třeba z řad KDU-ČSL zaznělo to, že by bylo vhodné zákaz prodeje rozšířit na úplně všechny státní svátky, kterých je v tuto chvíli třináct. Pokud jde o neděle, tak politici spíše vyčkávají, jak dopadne to rozšíření na část či některé státní svátky.

V zahraničí je běžné, že si zákaz prodeje o svátcích určují samosprávy, u nás by to byly nejspíše kraje. Bylo by to pro vás schůdnější než plošný zákaz?
Lze o tom uvažovat, regiony by samy mohly usoudit, jak se u nich vyvíjí podnikání a byly by v užším kontaktu s jednotlivými obchodníky, než je tomu dnes. Takže pokud má být nějaká regulace otevírací doby, tak je asi lepší, aby to regulovaly samosprávy. Já za sebe jsem ale přesvědčena, že lepší podmínky pro zaměstnance nepřinese regulace, ale jednání místních odborů s vedením řetězců. Aspoň ve firmách, kde odbory existují.

Je personální problém obsadit sváteční či víkendové prodeje?
Záleží na jednotlivých regionech, ve velkých městech problémy spíše nejsou, můžete si pomoci brigádníky. Nakonec všichni si pamatujeme film Vratné lahve, i v praxi se do práce hlásí senioři nebo osamělí lidé, kteří mají rodiny daleko a nechtějí být sami. Pokud jsou někde problémy se svátečními službami, tak je to 
u menších měst.

Říkáte, že stěžejní jsou odbory, které by si měly vyjednat co nelepší podmínky. Jsou ale obchodníci ve vztahu k odborům dostatečně vstřícní?
Ve velkých obchodních organizacích, kde fungují odbory, jsou platy v průměru až 
o třicet procent vyšší než v malých obchodech, kde odbory nemají. Jestli je to zásluha odborové organizace, nebo uvědomělosti větších řetězců, to nechci posuzovat, ale ty vyšší platy při kolektivním vyjednávání jsou prostě realita.

Svaz obchodu už dříve denní výpadek tržeb kvůli zákazu odhadl až na 700 milionů. Kde ty ztráty budou největší?
Třeba u potravinářů dojde 
k náhradě tržeb za zavřené dny 
v rámci jiných dnů, ale poznají to citelně nepotravináři. Různé hobbymarkety, elektra 
a hlavně obchody s oblečením či obuví fungují přes víkendy a svátky a lidé včetně rodin tam za těmito nákupy míří právě 
v takových dnech klidu.