Vyprodukoval nejlepší víno v Praze. Včera se vinař Lubomír Bílík spolu dalšími vinaři, kteří pěstují na vinících metropole blahodárný mok, utkal o to, kdo z nich si odnese titul Nejlepší vinařství v Praze. Soutěž vyhlásila Asociace sommeliérů České republiky, Český archiv vín a Pražská informační služba. Degustátorům, kteří hodnotili čirost, barvu, vůni, chuť u 15 vzorků, nejvíce chutnal Pinot Blanc, Pinot Noir a Ryzlink Rýnský z vinice Salabka.

Na Salabce působíte od roku 2005. Co vás k vínům přivedlo?
Věnuji se vinařství už od útlého věku. Nejdřív jsem jen málo ochutnával, pak více a pak už jsem pil. Soused z Mikulčic dělal víno.

Takže pocházíte z Moravy a útočiště jste našel na trojské Salabce?
Přesně tak. Věděl jsem, že s vínem chci pracovat. V devadesátých letech jsem se zabýval prodejem vína, o devět let později jsem měl vinotéku a pak jsem pocítil chuť jít k základu. Prodávali jsme právě malé vinaře, seznamoval jsem se s jejich prací, která se opravdu výrazně liší od velkých firem. V roce 2004 jsem dostal nabídku, abych šel dělat víno na Salabku.

Je výroba vína ve vašem vinařství nějak specifická?
Nepoužíváme kvasinky. Zabýváme se biodynamikou, což znamená, že vínu necháváme svůj čas na kvašení. Pokud se víno zpracovává technologickým způsobem, že si koupíte kvasinky, dá se výroba zkrátit na dva až tři měsíce.

Jak velká je vinice Salabka?
Jsou to 4 hektary a ročně produkujeme 18 tisíc lahví červeného i bílého vína.

Můžete posoudit, jaký je rozdíl mezi českými a moravskými víny?
Technologicky mají velký náskok moravská vína. m mají dlouholetou tradici. Pro srovnání vinice se na Moravě rozprostírají na 17 tisících hektarech, v Čechách se pěstuje víno jen na 670 hektarech. Ale nechci tvrdit, že moravská vína jsou lepší. Každý vzorek je specifický. Důležité je, aby bylo víno zdravé a čiré.