Nejprestižnější tuzemskou soutěž letos ovládly bílé odrůdy (62 vín), následované červenými (34 vín) a růžovými víny (2 vína). Kolekci ještě doplňují dva sekty.

Zatímco loni vévodila nejlepším vínům červená odrůda Rulandské modré, letos najdete v Salonu vín nejvíce bílé odrůdy Rulandské šedé, následované Ryzlinkem rýnským a Sauvignonem.

„Letošní Salon vín je výjimečný v tom, jak dokonale splňuje jednu z nejoceňovanějších charakteristik moravských a českých vín, a to jejich rozmanitost. Potkávají se v něm totiž rovným dílem vína ze zcela odlišných ročníků 2009 a 2010, vína naprosto nezaměnitelná, rozdílná, jak jen mohou být, ale přitom splňující ty nejpřísnější požadavky na kvalitu,“ komentuje výsledky šéf hodnotitelské komise a docent Medlovy univerzy Josef Balík.

Novinka

Letošní novinkou je fakt, že odborní degustátoři pod vítězná vína v Salonu vín napsali takzvaný aromatický profil. Běžný konzument by tak hned měl vědět, jakou vůni a strukturu víno má, a jaká je jeho „mohutnost“. S tím, jak roste spotřeba vína (letos už přes 20 litrů na hlavu), je totiž podle odborníků zájem lidí o víno čím dál sofistikovanější.

Pro širokou mohutnost se letošní kolekce sto nejlepších vín otevře ve Valticích už 25. února. Odborná porota přitom vybírala vítěznou stovku vín z počtu 1258 vzorků.

Seznam stovky nejlepších vín najdete ZDE