Z poslaneckých návrhů, které by vedly ke zvýšení rozpočtového schodku, má největší šanci na schválení předloha o návratu výše mateřské na loňskou úroveň. Novinářům to v pondělí řekl premiér Jan Fischer, když hodnotil svá jednání s lídry parlamentních stran.

Mateřská klesla kvůli vládním protikrizovým opatřením. Návrh na její zvýšení podala KDU-ČSL, podporují to ČSSD a KSČM. Podle premiéra má tento návrh „velkou naději na průchodnost“. Procedura nekončí ve sněmovně, pokračuje v Senátu a u prezidenta, podotkl Fischer. Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) za Senát i Václav Klaus dali najevo, že předlohy zvyšující rozpočtový schodek vetují.

Možná budeme svědky delšího průběhu, bude záležet na hlasech nezařazených poslanců, uvedl Fischer.

K dalším návrhům, které by zvýšily schodek, patří předloha ČSSD na vyplacení 13. důchodu a předloha KSČM k proplácení prvních tří dnů nemoci. ČSSD ale tvrdí, že deficit se nezvedne; mimořádný důchod by pokryly dividendy ČEZu a proplácení celé doby nemoci by platilo až od příštího roku. Podle dřívějšího vyjádření Fischera by ale návrhy zvedly schodek o 13 až 14 miliard korun.

Fischer odmítl možnost, že je možné ušetřit na provozu státu až desítky miliard korun, jak dříve uváděl předseda ČSSD Jiří Paroubek. „Ten prostor je tam poměrně malý. Ten jde využít,“ připustil premiér možnost dalších úspor. „Ale postaví-li se někdo ke mně a vypráví mi o těch desítkách miliard, které se v té státní správě dají ještě ušetřit, tak tady bych poprosil o velmi silnou konkretizaci,“ zdůraznil.

Schůzky s lídry parlamentních stran měly podle Fischera být pro ně i veřejnost velmi vážným upozorněním na riziko růstu zadlužení země.