Novela byla zpracována také kvůli zavedení směrnice EU, která upravuje dodatečné předpoklady pro výpočet RPSN (roční procentní sazby nákladů) úvěru. Podle normy má být dosaženo co možná největší vypovídací schopnosti a srovnatelnosti RPSN u spotřebitelských úvěrů, u nichž nejsou předem známy všechny parametry pro jeho výpočet.

„Návrh reaguje na poznatky z praxe a na některé neférové praktiky, ke kterým na trhu spotřebitelských úvěrů v České republice dochází. Cílem navrhovaných změn je především posílení postavení spotřebitelů a principu odpovědného úvěrování," uvedl Kalousek.

Podle Sobotky ale vláda vůbec neřeší problém rozhodčích doložek, nepřiměřené vysoké smluvní pokuty a výši úroků u těchto půjček. Sociální demokracie bude ve sněmovně prosazovat, aby vláda nebo centrální banka měly možnost stanovit maximální limit pro úroky respektive pro RPSN. ČSSD bude rovněž požadovat jednotný systém licencí pro poskytovatele spotřebních úvěrů a jednotný dozor, který by měla zajišťovat centrální banka. Od těchto návrhů si slibuje úplné potření lichvy.

Podle schváleného návrhu ministerstva financí bude nově věřitel moci poskytnout spotřebitelský úvěr jen tehdy, pokud bude zřejmé, že klient bude schopen úvěr splácet. V reakci na časté zneužívání bude zcela zakázáno používání směnek a šeků v souvislosti se spotřebitelskými úvěry. Stejně tak nebude možné využívat při poskytování nebo zprostředkování spotřebitelských úvěrů volání na předražené telefonní linky začínající číslicí devět.

Klient bude moci od smlouvy o zprostředkovávání spotřebitelského úvěru bez jakékoliv sankce odstoupit ve lhůtě 14 dnů od jejího uzavření. Navíc bude mít zprostředkovatel nárok na zaplacení odměny až poté, co předloží spotřebiteli vyrozumění o výsledku své zprostředkovatelské činnosti.

Za porušení zákona budou moci orgány dohledu, kterými jsou Česká národní banka a Česká obchodní inspekce, uložit pokutu do 20 milionů Kč. Lidé si mohou na případná porušení pravidel stěžovat u finančního arbitra.

Čtěte také:
Inspekce kontrolovala poskytovatele spotřebitelských úvěrů. Polovina neprošla
Spotřebitelský úvěr. Dobrý sluha, zlý pán