Některé obchodníky v Praze dnes stávka připravila o značnou část tržeb.

„Od rána jsme měli tržby, které normálně uděláme za půl hodiny,“ postěžoval si dnes krátce po poledni prodavač ve stánku s novinami a občerstvením na hlavním nádraží v Praze, jehož ztichlou halou se tu a tam potulovaly osamělé postavy. Podobná situace byla i v okolních obchodech s oblečením, knihami či kosmetikou. Prodavači se opírali o pulty a z prázdných obchodů znuděně vyhlíželi zákazníky, kteří ovšem přicházeli jen velmi sporadicky.

Některé obchody byly zavřené

Některé provozovny na pražském hlavním nádraží dnes jejich provozovatelé raději nechali zavřené, anebo situaci využili ke generálnímu úklidu či drobným opravám. Mimo provoz byla na hlavním nádraží například prodejna s pralinkami či obchůdek s koženými doplňky. Čile se uklízelo v kavárně s občerstvením u hlavního vchodu na nádraží. „Strašně se to táhne. Už jsem ze zoufalství uklízela prodejnu a přerovnávala zboží,“ posteskla si jedna z trafikantek na hlavním nádraží.

Podobný obrázek se lidem dnes v poledne naskytl také v podchodech metra v centru Prahy. V tamních supermarketech, které v poledne pravidelně praskají ve švech, bylo výrazně méně zákazníků. Oblíbená prodejna s pečivem v podchodu metra Můstek zůstala zavřená a prodavači v okolních trafikách neměli mnoho práce. Zavřena kvůli stávce zůstala i čínská restaurace v pasáži nedaleko Václavského náměstí. „Dopravní nedostupnost. Dnes volno.“ oznamovala kolemjdoucím cedule vylepená na jejích dveřích.

Obavy mají i velké řetězce

Rovněž velké obchodní řetězce se obávají, že jim dnes kvůli celodenní stávce v dopravě klesnou tržby. Zejména hypermarkety či obchodní domy na okraji velkých měst jsou totiž závislé na zákaznících, kteří na nákupy jezdí svými automobily či městskou hromadnou dopravou.

Na dnešek naplánovaly zahájení velkého letního výprodeje obchodní domy s nábytkem Ikea. „Stávka se v návštěvnosti negativně neprojevila. S počtem zákazníků, kteří dnes do našich prodejen zavítali, jsme spokojeni. Samozřejmě je těžké odhadnout, zda by návštěvnost mohla být vyšší, pokud by stávka nebyla,“ řekl dnes Petr Chadraba ze společnosti Ikea ČR, která na tuzemském trhu provozuje čtyři obchodní domy s nábytkem – dva v Praze a po jednom v Brně a Ostravě.

Například pražské obchodní domy Ikea stojí na okraji metropole poblíž konečných stanic metra, které dnes poprvé v historii zastavilo provoz. Většina zákazníků dnes proto do obchodních domů Ikea podle Chadraby přijela svými automobily.