„Pyrotechnika zakoupená venku může být vlhká, což velmi negativně působí na funkčnost a bezpečnost výrobků. Vlhkost může způsobit její selhání a v horším případě i neřízenou destrukci,“ radí předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska Marcela Reichelová.

Legislativou jsou proto stanovena pravidla pro skladování výbušnin. Každý pyrotechnický výrobek musí obsahovat informace o výrobci. Pokud není z Evropské unie, nesmí chybět informace o dovozci.

„Dále by měl být uveden název, druh a šarže nebo série pyrotechnického výrobku. Označena by měla být kategorie pyrotechniky - například F2 - a minimální věková hranice pro toho, kdo je oprávněn s ní nakládat,“ konstatuje.

Povinností u pyrotechniky je také uvádět čistý obsah výbušných látek, dobu použitelnosti a minimální bezpečnou vzdálenost.

„Pokud tyto náležitosti na výrobku nenaleznete, něco není v pořádku a raději jej nekupujte. Dodržujte pravidla bezpečného použití a před samotným použitím skladujte zakoupený výrobek na suchém místě,“ dodává.

Ilustrační foto
Jízda na kole po Přerově bude pohodlnější

Dodržujte bezpečnou vzdálenost

Experimentovat s pyrotechnikou se nemusí vyplatit, a proto by měli lidé dodržovat návody k použití. Rozhodně není radno podceňovat důležitost výběru vhodného místa k odpálení, a to s ohledem na dopad zbytků, například stabilizačních nosníků raket.

„Je nutné dodržet bezpečnou vzdálenost od nejbližších obydlí. Přestože si silvestrovskou půlnoc málokdo dokáže představit bez skleničky alkoholu, nikdy by neměly být pyrotechnické výrobky používány pod vlivem alkoholu nebo omamných látek. A pozor - stejné pravidlo platí i o lécích, snižujících pozornost,“ zdůrazňuje.

Při selhání odpalování by měli lidé vyčkat minimálně deset minut, raději i déle, než začnou s výrobkem manipulovat znovu.

„Nedodržení této zásady je nejčastější příčinou úrazů, způsobených zábavní pyrotechnikou. Jestliže tyto zásady nebudete dodržovat, můžete způsobit sobě či někomu jinému vážné zranění, třeba i s doživotními následky, nebo dokonce někoho usmrtit. Pár vteřin neopatrnosti a lehkomyslnosti může váš život naprosto změnit, i když vy sami zůstanete bez úhony,“ uzavírá krajská policejní mluvčí Marie Šafářová.

Silvestr na náměstí TGM v Přerově
Novoroční vyprošťovák: co opravdu pomáhá a čeho se vyvarovat?