Od ledna platí nový zákon o hazardu, který reguluje jak hráčství v kamenných pobočkách, tak v on-line prostředí. Novou pravomoc získali celníci, kteří mohou kromě jiného zasahovat i v nelegálních „brlozích". Podle šéfa Celní správy Milana Poulíčka je teď do boje s hazardem zapojeno 159 celníků, kteří začali fyzicky zadržovat jak nepovolené automaty, tak i hotovost. Od začátku ledna z nelegálních heren zadrželi asi 350 tisíc korun.

Čtěte také: Celníci při kontrole hazardu zajistili 84 nelegálních automatů

Na internetu se teď řeší 11 hazardních firem, které nereagovaly na výzvu ministerstva financí a nestáhly se z Česka nebo nepožádaly o licenci. Těmto firmám pak reálně hrozí, že je v budoucnu ministerstvo „vypne", pokud nebudou komunikovat. A nejenom to. „Novinka je v tom, že můžeme firmy, které tu budou podnikat v hazardu nelegálně, dodatečně dodanit," řekla na dotaz Deníku náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. Nový zákon totiž obsahuje i definici toho, co je nelegální. České zákony ale neumožňují jít před účinnost zákona – aby se dodaňovalo i to, co firmy vybraly od lidí do konce roku 2016. Asociace provozovatelů kursového sázení přitom odhaduje, že se tu ročně na internetu prosázelo 70 až 80 miliard korun, přičemž přiznaná a zdaněná byla jen polovina sumy (ta, kterou odvedly kanceláře registrované v ČR).

Jak potvrdil náměstek ministra pro oblast hazardu Ondřej Závodský (KDU-ČSL), stát udělil první licenci zahraniční firmě, která chce své podnikání v ČR zlegalizovat. Jde o společnosti PokerStars, která dostala povolení na živé karetní hry. Závodský zdůraznil, že nově „uznané" firmy musejí začít s čistým štítem. Tedy vynulovat dosavadní hráčská konta, lidem vrátit peníze a teprve potom spustit hry.

Čtěte také: Stát omezil hazard, nelegální webové herny ale fungují dál