"V diskusích o uhlí bych radil, abychom byli méně ideologičtí a více se zaměřili na celkové klimatické cíle a ekonomické důsledky," řekl Gabriel, který je rovněž ministrem hospodářství a energetiky. "Musíme vědět, co potřebujeme k zajištění stabilních dodávek energie," dodal.

Německá vláda je od prosincové klimatické konference v Paříži pod tlakem, aby stanovila harmonogram odchodu od uhlí, jak to už v listopadu udělala britská vláda. Podle Gabriela ale uhlí nesmí zasáhnout podobná "seizmická vlna", která po havárii japonské jaderné elektrárny ve Fukušimě v roce 2011 vedla v Německu k rozhodnutí ukončit jadernou energetiku do roku 2022.

Gabriel uvedl, že chce pozvat všechny zúčastněné strany k diskusím o otázce uhlí u "kulatého stolu". Jeho varování před opuštěním uhlí se shoduje s postojem přední německé energetické společnosti RWE, jejíž zástupce dnes výzvy k tomuto kroku rovněž odmítl.

"Celá tato debata (o odchodu od uhlí) je zbytečná," řekl na okraj konference agentuře Reuters provozní ředitel RWE Martin Schmitz. Uhlí se na energetické produkci RWE podílí asi 60 procenty.

Berlín loni oznámil plán ukončit provoz a převést do záloh 2,7 gigawattu výkonu hnědouhelných elektráren. Podle elektrárenských společností je tento plán s ohledem na zhoršování jejich finanční situace prozatím zcela dostatečný. Tyto společnosti poukazují na to, že uhelné elektrárny nejenže poskytují práci desetitisícům lidem, ale jsou nezbytné i k zajištění nepřetržitých dodávek elektřiny, což preferované obnovitelné zdroje nedokážou.

Obnovitelné zdroje

Německo chce do budoucna svou energetiku založit na obnovitelných zdrojích. Ty by měly v roce 2035 pokrývat až 60 procent tamní celkové spotřeby elektřiny a do roku 2050 by to mělo být 80 procent.

Podle Gabriela je ale nezodpovědné mluvit o odchodu od uhlí bez zajištění pracovních míst lidem v uhelných regionech, jako je východoněmecká Lužice. "Kdo chce v Lužici mluvit o odchodu od uhlí, musí současně zahájit realistickou diskusi o dlouhodobě udržitelných pracovních místech, která zajistí slušné mzdy," řekl vicekancléř.