Dusná nelehká atmosféra panovala ve středu 27. ledna na schůzi zaměstnanců a vedení soukromé nemocnice v Lounech.

V malé jídelně se dopoledne tísnilo několik desítek pracovníků, všichni chtěli vědět, co bude dál. Během ani ne pěti minut se vyplnily obavy většiny z nich: bude se hromadně propouštět.

Ředitel nemocnice Antonín Strolený stanul před zaměstnanci s připraveným prohlášením, které zahájil lakonickými slovy: „Do funkce jsem nastoupil k 6. lednu. Kdybych věděl, co se tu bude dít dál, tak do toho snad ani nejdu.“

„Kvůli odchodu několika lékařů nebylo dál možné udržet chod interního a chirurgického oddělení, proto musí být obě uzavřena,“ opakoval oficiální důvody s kamennou tváří. Jak jsme už informovali, nemocnice k 1. únoru zcela zruší dvě oddělení, chirurgii a internu, a přestává poskytovat akutní zdravotní péči. Změní se jen v léčebnu dlouhodbě nemocných.

Pak už se zaměstnanci dozvěděli, že nadbytečný personál bude propuštěn. O práci přijde 80 zdravotních sester, 27 sanitářů a dalších 12 technicko – hospodářských pracovníků.

Pacienty už zařízení nepřijímá několik dní

„Je nezbytné přistoupit k hromadnému propouštění, aby mohla dál nemocnice fungovat. Výpovědi s dvouměsíční lhůtou dostanou vybraní zaměstnanci do konce ledna. Lidé, jichž se to týká, mají nárok na odstupné ve výši třínásobku měsíčního platu,“ ukončil svou řeč ředitel. Zaměstnance poté odkázal na intranet, kde najdou další informace. Ponurá nálada by se dala mezi zaměstnanci krájet. „Nic jiného jsme už ani nečekali,“ znělo z úst některých z nich.

Nemocnice ohlásila omezení péče bez jakéhokoli předchozího upozornění. Fakticky oddělení končí ke konci ledna, pacienti ale nejsou přijímáni už od minulého týdne. Končí také pohotovostní péče pro dospělé. Na pacienty z Loun a okolí jsou připraveny nemocnice v Žatci, Mostě, Chomutově a Slaném.

V lounské nemocnici zůstává pouze oddělení lůžek následné péče. Beze změn funguje i poliklinika včetně servisních služeb pro ambulantní lékaře, rentgen a laboratoře.