Nerez Blučina dělá výrobky především z nerezu, které se využívají zejména v potravinářství. Jde například o tanky pro pivovary, ve kterých pivo leží ve sklepě. „Dříve byly naší prioritou dodávky pro vinařství, v posledních letech se to otočilo. Počítáme s tím, že počet minipivovarů ještě tak dva nebo tři roky poroste," uvedl Šťastný.

Firma Nerez Blučina stavěla kompletní minipivovar například v Bystřici pod Pernštejnem na Vysočině, který vznikl v návštěvnickém centru Eden. Celý pivovar na klíč dělala společnost z Blučiny ještě v Brně pro sládka Petra Hauskrechta. Pivovar patří k největším minipivovarům v regionu. Sládek dříve pracoval v koncernu Heineken, od loňska má v Brně vlastní provoz.

Firma Nerez Blučina loni při obratu 44 milionů korun vydělala osm milionů. Velkou část zisku chce letos investovat. „Už jsme objednali stroj na řezání laserem. Budeme ho mít koncem listopadu za devět milionů korun. To se projeví i v zisku za letošní rok," uvedl Šťastný.

Podle něj firma nepocítila žádnou krizi. Přinejhorším měla zakázky na 14 dní dopředu. Důvodem je podle Šťastného to, že propad v jednom oboru obvykle vykrývá obor jiný. Boom ve vinařství podle něj před pár lety skončil. Nyní se dělají jen menší zakázky, jako stroje na zpracování hroznů nebo skladovací tanky s chlazením. Kromě pivovarnictví Nerez Blučina dělá například výměníky tepla nebo dodává pro farmacii. „Práce je dost, jak dlouho to vydrží, to nikdo neví," uvedl Šťastný, který firmu založil v roce 1990, kdy nikdo v regionu s nerezem nepracoval. Firma má dnes přes 20 zaměstnanců.