Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Netradiční chuť. V Česku se znovu začne vyrábět biovíno

Praha - Je to určitě dobrá zpráva pro všechny milovníky tekuté révy. Po tříleté odmlce, kdy se tuzemští vinaři nemohli s Evropskou unií dohodnout na přesných pravidlech, se do České republiky opět vrací výroba biovína.

19.3.2012 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Jiří Kosík

EU totiž podle informací Deníku schválila příslušné nařízení, které tuzemským vinařům výrobu toho nápoje a jeho označení grafickým logem opět povoluje. Samozřejmě za dodržení přísných ekologických pravidel. Nařízení začne platit od 1. srpna 2012. 

„Nyní jsou pravidla určená a letošní sklizeň již označená bude, pokud splní požadavky,“ potvrdil Deníku vedoucí oddělení pro víno ministerstva zemědělství Antonín Králíček. Někteří vinaři sice v uplynulých třech letech biovína vyráběli, měli však zakázáno je oficiálně uvádět na trh. Na regálech obchodů tak zákazníci nacházeli ročníky vín 2009 a starší.

Bez postřiku

Takzvané biovíno se od toho klasického liší především tím, že se v celém procesu, tedy od vypěstování hroznů až k lahvování, nesmí používat přesně vyjmenované chemické látky.

Především se je zakázáno používat některé postřiky vinohradů a po vylisování moštu se biovíno smí daleko méně sířit (musí mít minimálně o 30 miligramů oxidu siřičitého na litr méně). To je mimo jiné důležité i jako „prevence“ bolesti hlavy po nadměrné konzumaci.

Pokud je totiž jakékoliv víno špatně nebo nadměrně zasířeno, riziko kocoviny tím úměrně stoupá. U biovína je dále například zakázáno ho při tepelné pasterizaci ohřívat na více než 70 °C a celkově se nesmí používat různé metody dochucování.

Ve výsledku by konzument měl dostat víno bohatší na některé chutě a vůně, které v klasickém vínu nemusejí až tak vystoupit do popředí. Vyšší náklady na výrobu se nicméně odráží i v ceně, ta je až o třetinu vyšší než u vín vyráběných klasickou metodou.

Co by konzumenta také nemělo překvapit, jsou některé názvy odrůd, ze kterých se u nás bílá i červená biovína vyrábějí.

„Pěstování biovína je ale u nás jednoznačný trend, počet takto hospodařících vinařů a vinohradníků stoupá,“ říká tajemník Svazu vinařů Martin Půček.

To potvrzují i oficiální čísla. Ve vinařských oblastech Čechy a Morava je celkem osázeno přes 18 tisíc hektarů vinic, z toho 649 hektarů je dotováno v režimu ekologického zemědělství. Jedná se ale o číslo za rok 2010, loňský rok ministerstvo teprve zveřejní.

Čtěte také: V Novosedlech na Břeclavsku vzniká unikátní slámové biovíno

Autor: Jan Klička

19.3.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
3

Miliardový zámek na osobní údaje. Nařízení začne platit za půl roku

Podzemí. Ilustrační foto.
6

Pražské podzemí se otevírá. Odborníci představí nepřístupné chodby

Zpívající rozhodčí a bezdomovcem po své vůli: prohlédněte si nejlepší videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 24. listopadu 2017.

Komentář Kateřiny Perknerové: Vojtěch Filip, génius reálpolitiky

Komunistická strana Čech a Moravy vyhrála sněmovní volby. Tedy ne na první dobrou, ale na druhou ano. Ačkoli skončila až pátá se 7,76 procenta hlasů, její předseda Vojtěch Filip dokázal za poslední měsíc to, co nikdo před ním.

Zkoušeli spát bez tepla domova. Akce Noc venku přibližovala bezdomovectví

Žít bez domova, lásky a zázemí je pro většinu z nás nepředstavitelné, přesto řada lidí takové štěstí nemá. Na to upozornila akce Noc venku v Jablonci nad Nisou.

Chtějí mít větší pocit bezpečí, zájemců o zbraně stále přibývá

Zastřílet si do Čech rádi přijíždějí Polácii Holanďané.V době, kdy nás zpravodajství denně zaplavuje informacemi o různých hrozbách, leckdo přemýšlí o tom, zda by se cítil bezpečněji se zbraní. Možnost získat zbrojní průkaz, který by držitele opravňoval k vlastnění střelné zbraně, nabízí i střelnice v Centru Walzel v Meziměstí, kde se tento víkend koná poslední letošní přípravný kurz na zbrojní průkaz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT