Situace na pracovním trhu aktuálně odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období. Trh práce ovlivňuje především růst české ekonomiky, průmyslové výroby a sezónní práce, které jsou v plném proudu. Zejména ve stavebnictví, lesnictví, zemědělství a cestovním ruchu. V nadcházejícím období by mohla nezaměstnanost stagnovat nebo mírně klesnout.

„V červenci jsme zaznamenali očekávaný sezónní výkyv. Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence Úřadu práce a také mírně snížená aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených. V menší míře se do evidence uchazečů o zaměstnání začali hlásit i čerství absolventi škol, prozatím ale nezaměstnanost výrazně neovlivňují. Příchod hlavní vlny očekáváme v září,“ shrnuje generální ředitelka Úřadu práce Kateřina Sadílková.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

"Červencový růst nezaměstnanosti rozhodně nelze považovat za změnu trendu na trhu práce, kde stále narůstá počet volných pracovních míst. Aktuálně jich je už více než 188 tisíc, což je mimochodem další rekord v řadě a na jedno volné místo nyní nepřipadají ani dva uchazeči. Ve 23 okresech připadá na volné pracovní místo jeden nebo ani ne jeden uchazeč. Na jedné straně tak stojí Praha-východ (0,4) a na druhé straně Karviná s více než devíti," okomentoval situaci analytik Petr Dufek z ČSOB. 

Domnívá se, že situace se v letošním roce zlepšuje v celém Česku. "Dokonce i v regionech postižených dlouhodobě nadprůměrnou nezaměstnaností jsou tisíce volných míst, která ovšem zůstávají stále ladem. Ať už kvůli požadované kvalifikaci, nabízené mzdě nebo konfliktu souběhu sociálních dávek. V tomto směru se toho tedy asi příliš nezměnilo," zkonstatoval. 

Předseda nacionalistické Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko.
Bezesná politická noc na Slovensku. Vládní koalice se střetla kvůli školství

V uplynulém měsíci zaznamenal Úřad práce jak celkový nárůst volných pracovních míst, tak i vyšší poptávku zaměstnavatelů po sezónních pracovnících na krátkodobé pracovní poměry. Celkem evidoval ke konci července 9 977 těchto pozic. Zaměstnavatelé hledali například pomocníky v oblasti těžby a stavebnictví či ve výrobě, uklízeče, pomocné pracovníky v dopravě a skladování, v zemědělství, lesnictví a rybářství, řidiče nákladních automobilů, řemeslníky, obsluhu pojízdných zařízení, montážní dělníky, nebo obsluhu na výrobu a zpracování výrobků z pryže, plastu a papíru.

Zájem je stále i o typicky letní pracovní pozice. Poptávka je po prodavačích rychlého občerstvení a zmrzliny, pracovnících do zahradnictví, sportovních a rekreačních středisek, v cestovním ruchu nebo po instruktorech na dětských letních táborech, kuchaře, číšníky, servírky, sběrače ovoce či lektory cizích jazyků. Řada zaměstnavatelů ale hledá dočasné zaměstnance převážně pomocí internetové inzerce nebo vlastních zaměstnanců. Stejně tak mladí lidé hledají dočasné zaměstnání spíše přes pracovní portály.

V ulicích venezuelského hlavního města Caracasu se střetávají jak odpůrci, tak příznivci prezidenta Nicoláse Madura.
Do ulic! Blokujte dopravu, vyzvala pro dnešek venezuelská opozice