Nezaměstnanost víceméně klesá od března. Na začátku roku se kvůli omezením v době epidemie koronaviru vyšplhala na 4,3 procenta. Na stejné úrovni jako v říjnu byla naposledy loni v dubnu.

"V následujících měsících nezaměstnanost s největší pravděpodobností v souvislosti s útlumem sezonních prací, zejména v zemědělství a v lesnictví, vzroste. Situace na trhu práce se bude odvíjet především od aktuální epidemické situace," uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Ministryně financí Alena Schillerová.
Místo tří šest procent. Ministerstvo financí zvýšilo odhad inflace na příští rok

Trh práce podle úřadu ovlivňuje poptávka zaměstnavatelů po dělnických a technických profesích. Dlouhodobý zájem je i o kvalifikované řemeslníky. V říjnu podle Najmona trval nadále zájem o sezonní pracovníky v zemědělství, zahradnictví, lesnictví a rybářství nebo třeba v živočišné a potravinářské výrobě a obchodu.

Více volných míst než loni

Zaměstnavatelé ke konci října nabízeli prostřednictvím úřadů práce 352 454 volných pracovních míst. Bylo to zhruba o 5500 méně než v září, naopak proti loňskému říjnu volných míst přibylo asi o 41 700. Nejvyšší poptávka po nových zaměstnancích je v Praze, kde nabídka volných míst činila přes 96 100, a ve Středočeském kraji, kde zaměstnavatelé nabízeli 65.170 míst. Celorepublikově na jedno volné pracovní místo připadl v říjnu méně než jeden uchazeč.

Podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka na trhu práce doznívá příliv čerstvých absolventů škol, ale ještě se neprojevuje pokles aktivity ve stavebnictví v souvislosti s počasím. "Díky tomu bývá říjen měsícem s nejnižší nezaměstnaností v roce (společně s červnem). Tentokrát se navíc projevuje oživení ekonomiky po pandemii," podotkl Marek.

Andrej Babiš a Alena Schillerová
Minimální mzda vzroste na 16 200 korun. Ministerstvo práce navrhovalo víc

V dalších měsících se podle Marka postupně začne prosazovat vliv nástupu zimy. "Bohužel se mohou také začít projevovat dopady problémů, kterým nyní čelí automobilový průmysl a navazující odvětví. Podíl nezaměstnaných na práceschopném obyvatelstvu by nicméně snad neměl překročit hranici čtyř procent," odhadl.

Růst nezaměstnanosti v následujících měsících v souvislosti s útlumem sezonních prací, zejména v zemědělství a v lesnictví, očekává i úřad práce. Najmon ale upozornil, že situace na trhu práce se bude odvíjet především od aktuální epidemické situace.

Situace v krajích se různí 

Mezi kraji byla v říjnu nejvyšší nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji, kde dosahovala 5,1 procenta, následoval Ústecký kraj s pěti procenty a Karlovarský kraj s podílem nezaměstnaných 4,3 procenta. Tyto tři regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných i loni v říjnu, což podle úřadu práce odpovídá jejich dlouhodobé ekonomické situaci.

Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji, a to 2,1 procenta. Meziročně se situace nejvíce změnila na Karlovarsku, kde podíl nezaměstnaných oproti loňskému říjnu klesl o 0,7 procentního bodu na 4,3 procenta.

Ilustrační foto
Lidé kvůli drahým energiím vykupují kamna. Čekací doba je až půl roku

Na úrovni okresů byla na konci října nejnižší nezaměstnanost v okolí Prahy-východ, a to 1,4 procenta, na Rychnovsku činila 1,6 procenta a na Pelhřimovsku, Jindřichohradecku a Benešovsku byla shodně 1,7 procenta. Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okres Karvinsko s podílem nezaměstnaných 8,6 procenta. Následuje Mostecko a okres Ostrava-město, kde nezaměstnanost dosáhla v říjnu 6,4 procenta, respektive šest procent.

V mezinárodním srovnání mělo Česko podle posledních dostupných dat evropského statistického úřadu Eurostat za září nejnižší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii.