„Situaci na trhu práce ovlivňuje rozjezd sezonních prací především ve stavebnictví a zemědělství, dále pak v lesnictví, těžbě, potravinářství či turistickém ruchu," uvedla Kateřina Sadílková, která je pověřena řízením Úřadu práce ČR. S příchodem teplejšího počasí budou zaměstnavatelé nabírat další pracovníky a nezaměstnanost se tak bude podle ÚP s největší pravděpodobností dál snižovat.

„Míra nezaměstnanosti tak pokračuje na začátku roku v klesajícím trendu, který je letos díky teplejší zimě a příznivě se vyvíjející ekonomické aktivitě rychlejší, než byl v minulých letech," uvedl hlavní analytik ING Jakub Seidler. Vývoj podílu nezaměstnaných osob tak podle něj v prvním čtvrtletí přibližně kopíroval vývoj v roce 2011, ve kterém dosáhla celková nezaměstnanost 6,7 procenta.

Za snižováním nezaměstnanosti ale podle hlavního ekonoma Komerční banky Jana Vejmělka nestojí pouze sezonní faktory. „Pokles je trendový a souvisí s hospodářským růstem, který je v české ekonomice patrný již od poloviny roku 2013," upozornil.

V březnu zaznamenalo meziměsíční pokles nezaměstnanosti všech 77 regionů. Nejvíce to bylo v okresech Jindřichův Hradec (o 10,3 procenta), Klatovy (o 10,2 procenta) a Chrudim (o 9,7 procenta). Zaměstnavatelé měli největší zájem o řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, pomocné pracovníky ve výrobě, kováře a nástrojáře, montážní dělníky a pracovníky ostrahy.

Nejvyšší nezaměstnanost zůstává v Ústeckém kraji, a to 10,4 procenta. V Praze je pět procent nezaměstnaných, což je nejméně v Česku. Pokud jde o jednotlivé okresy, nejnižší nezaměstnanost byla tradičně v Praze-východ, kde činila 3,2 procenta. Na druhém místě byly shodně Rychnovsko a Mladoboleslavsko s 4,1 procenta. Nejvyšší míru nezaměstnanosti vykázalo opět Bruntálsko, a to 12,9 procenta, následovalo Mostecko s 12,7 procenta.

6,9 uchazeče na jedno volné místo

Na jedno volné pracovní místo připadá 6,9 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Bruntál (33,4), Ústí nad Labem (25,4), Karviná (25,2), Most (23,9), Jeseník a Chomutov (23).

Hlavní ekonom Deloitte David Marek upozornil, že český trh práce si vede velmi dobře i ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie. „Nižší mírou nezaměstnanosti se mohou pochlubit pouze Německo a Rakousko. Bude-li se situace v české ekonomice dále zlepšovat, mohla by se ČR vyrovnat či předstihnout Rakousko," uvedl.

Před rokem v březnu byla míra nezaměstnanosti 8,3 procenta, bez práce bylo o 83.000 lidí více než letos.