"V listopadu často dochází se zhoršujícím se počasím k nárůstu počtu nezaměstnaných z důvodu ukončování sezónních prací. Proti tomuto standardnímu vývoji bude tentokrát stát fakt relativně dobrého počasí a také pokračující silné expanze ekonomiky," uvedl hlavní analytik Raiffeisenbank Michla Brožka.

I podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera nezaměstnanost se ke konci roku již postupně zvyšuje z důvodu ukončování sezónních prací. "Nicméně letošní teplý listopad společně s příznivým ekonomickým vývojem by měl stejně jako v minulém roce udržet nezaměstnanost na říjnové úrovni a citelnější růst by měl přijít až s prosincovými čísly," uvedl.

Pravidelně se opakující růst míry nezaměstnanosti v zimních měsících tak bude i letos podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy poměrně utlumený a míra nezaměstnanosti se nad šest procent vyhoupne až v prosinci. "Trhu práce svědčí svižně rostoucí ekonomika," uvedl.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák upozornil, že začíná docházet k situaci, kdy se v některých oborech jen obtížně hledají vhodní uchazeči. "Nesoulad mezi volnými pracovními pozicemi a vhodnými uchazeči se tak prohlubuje. Tato skutečnost dává slušný předpoklad k tomu, aby se v nadcházejících čtvrtletích zrychlil růst mezd," uvedl.