Nová cla, která se mimo jiné dotknou chemických produktů, zemědělského vybavení či motocyklů, platí od dnešního dne a americkými cly je tak zatíženo čínské zboží již za 50 miliard dolarů, tedy více než jeden bilion korun. Očekává se, že Čína v průběhu několika dní uskuteční své hrozby a zatíží celními poplatky stejné množství importu ze Spojených států. 

Čínský prezident Si Ťin-pching
Obchodní válka pokračuje. Čína na nová americká cla odpoví vlastními tarify

Napětí mezi zeměmi s dvěma nejsilnějšími ekonomikami světa se stupňuje od počátku července a dotýká se stále více společností. Nepomáhají ani opakovaná jednání mezi představiteli obou zemí. 

Firmy protestují

K uplatnění nejčerstvějších tarifů došlo i přes řadu stížností ze strany amerických společností. Mnozí obchodníci na území Spojených států upozorňují, že Trumpovy tarify poškozují jejich podnikání a varují, že se nebudou schopni s pokračující obchodní válkou vypořádat jinak než zdražením zboží pro koncové zákazníky.

Podle britské BBC jsou však cla na zboží za 345 miliard korun jen kapkou v moři. Prezident Trump totiž již v červnu pohrozil, že je připraven uvalit nové tarify na čínský import v hodnotě až 500 miliard dolarů, tedy v přepočtu více než 11 bilionů korun.

Čína plánuje stížnost

Čínská vláda podle BBC hodlá podat stížnost na jednání Spojených států ke Světové obchodní organizaci (World Trade Organization - WTO), která řeší mezinárodní obchodní spory. Ministerstvo obchodu je přesvědčeno, že Washington porušil novými tarify pravidla WTO.

Donald Trump
Další olej do ohně celní války. Trump pohrozil cly na evropské automobily