Na druhou stranu to ale znamená možné riziko zhoršení kvality ovzduší v Rožnově pod Radhoštěm. Společnost už také město požádala o umístění takzvaného velkého a středního zdroje znečištění v objektech M8 a PM8 v areálu bývalé Tesly, kde v současnosti působí.

To se na posledním zasedání rožnovského zastupitelstva některým zvoleným zástupcům nelíbilo. Chyběly jim detailní informace o dopadech výroby na ovzduší ve městě. „Nejsem proti novým pracovním místům, ale nemohu zvednout ruku pro něco, k čemu nemáme na stole dostatek podkladů,“ vyjádřil se odmítavě k žádosti firmy František Šulgan ze Strany zelených. Podle něj zastupitelé města v takovém případě nemohou rozhodnout a navrhl odložit bod na další jednání zastupitelstva.

Kromě Františka Šulgana chyběla podrobnější analýza dopadů na životní prostředí v Rožnově také dalším zastupitelům, například Libuši Rousové (SNK ED). I ona však plán na zřízení nových pracovních míst ocenila. „Nejde o to, říct žádosti firmy ne. Jen o to, že nemáme dostatek informací,“ zalitovala zastupitelka.

Zástupce společnosti ON Semiconductor, finanční ředitel Josef Švejda byl však přesvědčen, že veškeré doklady společnost městu dodala. Zastupitele také ubezpečil, že imisní limity škodlivin budou ze strany společnosti dodrženy. „Jedná se v podstatě o stejnou výrobu čipů, kterou už dnes v Rožnově máme. A díky novým modernějším technologiím budou emise ještě nižší,“ vysvětlil na radnici Josef Švejda.

Část zastupitelů se za něj postavila. Například podle Martina Bláhy (KDU-ČSL) není pochyb o tom, že rozjezd nové výroby kvalitu ovzduší v Rožnově určitě ovlivní.

„Bude to ale kontrolováno. Já si cením především toho, že vzniknou nová pracovní místa. To jsou pozitiva, která převáží nad možnými negativy,“ podpořil snahu společnosti Bláha. Jeho názor sdíleli například také zastupitelé Jaroslav Kučera (KSČM) či Ivo Hanáček (ODS). „Mně stačí, že odborně zpracovaný posudek říká, že u škodlivých látek nebudou překročeny imisní limity,“ uvedl Hanáček.

ON Semiconductor má v plánu opravit budovy v areálu bývalé Tesly v Rožnově a spustit novou výrobu čipů. Na rožnovské radnici už pochodila, neboť zastupitelé její žádost o umístění zdrojů znečištění nakonec schválili. Nyní musí projekt posvětit ještě Zlínský kraj.