Je to tady. Výstavba nového centra města na území po bývalé koksovně pociťuje vážný problém. Na společnost Multi Development totiž dolehly důsledky celosvětové finanční krize, a projekt Nová Karolina tak nyní musel být zabrzděn. A to přesto, že ještě na počátku října šéf této společnosti Luboš Kočí před novináři prohlásil: „Nemáme nejmenší důvody se obávat, že by se současná finanční krize dotkla výstavby Nové Karoliny.“

Na jak dlouho teď bude tento projekt pozastaven, je v současné situaci těžko odhadnutelné.

„Dobový fenomén ovlivnil také projekt Nová Karolina. Do definitivního a spolehlivého zajištění kompletního projektového financování jsme nuceni přibrzdit a dočasně přerušit na nejnutnější dobu stavební práce,“ vyjádřila se nyní oficiálně společnost Multi Development, která před bezmála dvěma a půl lety zvítězila v soutěži o zástavbu lukrativního území poblíž stávajícího centra města.

Stop se týká především výstavby dominantního obchodně-zábavního centra, pod kterým je podepsán tým nizozemského architekta Rema Koolhaase. Pokračovat by naopak měla stavba kancelářského objektu, který nedávno převzala na svá bedra společnost Passerinvest Group.

„Jsme rozhodnuti usilovně pracovat na veškerých možných krocích, které povedou v co nejbližší době k odblokování současné situace tak, aby bylo možné pokračovat v započatém díle,“ sdělili dále představitelé Multi Developmentu, kteří o svých problémech informovali také vedení města.

Primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD) i jeho finanční námětek Lukáš Ženatý (ODS), který má za magistrát dohled nad Karolinou, jsou však v tomto ohledu stále optimisticky naladěni. „Je to jeden z nejzdravějších projektů, které znám. Možná se zdrží o nějaký ten měsíc, ale kdyby se vůbec nerealizoval, tak by nám to bylo asi v důsledku i jedno, protože by to znamenalo, že se zhroutil svět a my bychom se vrátili do jeskyní,“ zhodnotil situaci s trochou nadsázky primátor Kajnar.

Jak dále podotkl, současný stav na Karolině je důkazem toho, že měřítko světové finanční krize se týká všech, Ostravu nevyjímaje. „Dopad právě na největší realizovaný developerský projekt ve městě byl zřejmě nevyhnutelný. Nemám ale obavy, že by se to úplně zastavilo. Může to trvat měsíc, dva možná více, ale po stabilizaci finančních trhů budou práce na Karolině dál pokračovat,“ konstatoval Lukáš Ženatý.

Závěrem ještě vysvětlil, že společnosti Multi Development vznikly problémy při získávání úvěru ve výši zhruba sto milionů eur (pozn. redakce – přibližně dvě a půl miliardy korun). Smlouvy s bankami na krytí investic pro výstavbu obchodně-zábavního centra a související dopravní infrastruktury totiž bohužel nestihla uzavřít ještě před vypuknutím finanční krize. Do té doby Multi Development údajně získal peníze „jen“ na základní stavební práce na Karolině.

JAK BY MĚLA VYPADAT…

V první a stěžejní etapě výstavby Nové Karoliny by měly vyrůst objekty obchodně-zábavního centra, administrativního komplexu či bytového domu se dvěma sty byty. Chybět nemá podzemní parkoviště pod nově vzniklým centrálním náměstím. Dále mají být rekonstruovány historické objekty elektrocentrály a ústředny. Rovněž má být v této fázi vybudováno kvalitní dopravní napojení sloužící nejen automobilové a hromadné městské dopravě, ale také pěším obyvatelům a návštěvníkům včetně moderní elegantní lávky pro pěší spojující Novou Karolinu s vlakovým a autobusovým nádražím.

Hotovo má být podle harmonogramu v prvním pololetí roku 2010 a přijít by měla první etapa na zhruba sedm miliard korun. Následovat budou další tři etapy a definitivně hotovo by mělo být v roce 2016.

V případě nedodržení smluv s městem hrozí společnosti Multi Development v krajním případě i vypovězení smlouvy a povinnost vrátit pozemky. „Já bych byl ale z mého pohledu na věc v této situaci vstřícný. Změnily se podmínky na celém světě, nejde o problém týkající se jen Multi Developmentu,“ řekl finanční náměstek ostravského primátora Lukáš Ženatý.