Rozdávání hypoték takřka „na potkání" končí.

Úderem sobotní půlnoci začalo platit nové doporučení centrální banky, podle nějž by komerční banky měly klientům poskytovat nejvýše 90procentní hypotéky.

U nejtypičtější hypotéky, která je momentálně lehce nad dva miliony korun, to znamená mít našetřeno 200 tisíc. Ani to ale nemusí stačit.

Ilustrační foto.
Česko hlásí další den teplotních rekordů, nejtepleji bylo na Hodonínsku

Banky totiž zároveň nesmějí mít více než 15 procent klientů, kterým poskytly hypotéku mezi 80 až 90 procenty ceny nemovitosti.

Česká národní banka (ČNB) začala hypotéky zpřísňovat už od podzimu 2016. Lidé si toho byli vědomi, proto i v prvním čtvrtletí 2017 počet úvěrů rychle rostl. Podle Hypoindexu Fincentrum jen v únoru banky rozpůjčovaly téměř 19 miliard korun a v celkovém souhrnu úvěry na bydlení představují už bilion korun, přičemž v únoru vzrostla i průměrná úroková sazba, a to na 1,87 procenta.

Jak v nedávném rozhovoru pro Deník vysvětlil guvernér Jiří Rusnok, žádná akutní realitní krize nehrozí, ČNB se však chová preventivně. Chce utlumit chuť bank zbytečně riskovat. Pokud jde o ceny, podle Rusnoka se možná částečně „přehřívají" realitní trhy v Praze či v některých větších krajských městech.

Letiště V. Havla.
Letiště v Praze-Ruzyni slouží cestujícím již 80 let

Bytů je málo, zájem kvůli (stále ještě) levným a dostupným hypotékám je vysoký a ceny bytů rostou.

Třeba podle aktuální studie, kterou pro developerské společnosti zpracovala společnosti CEEC Research ve spolupráci s KPMG, je nyní „optimální cena" v novostavbě v centru Prahy už 122 tisíc korun za m2 a na okrajích hlavního města je to v průměru kolem 52 tisíc korun za m2.

„Loni se zvedla cena prodaných bytů o 19,5 procenta. Cenová hladina je již poměrně vysoko, nicméně i letos očekáváme, že ceny dále porostou. Již ale mírněji, řekněme o 5 procent," odhaduje Dušan Kunovský, předseda představenstva Central Group.

Rusnok na přímou otázku Deníku, zda je aktuální zpřísnění hypoték pro letošek poslední, nechtěl nic předjímat. Centrální banka si podle něj na podzim vyhodnotí fungování přísnějších pravidel a teprve pak rozhodne.

V uranovém dolu Rožná 1.
V zavíraném uranovém dole Rožná v pátek skončilo 51 pracovníků

Komerční banky ale na přiškrcené hypotéky pohlížejí skepticky. „Nastavená pravidla povedou ke zvýšenému finanční zatížení klientů. Ti tak budou nuceni hledat řešení spočívající v kombinaci hypotéky a jiné formy úvěru, například spotřebitelské půjčky. Takové řešení v konečném důsledku vyjde klienty dráž, než kdyby celou částku financovali hypotékou," upozorňuje mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

Podle šéfa Realitní kanceláře Reality IQ Ondřeje Mašína je poptávka po bytech (hlavně nových) stále velká a zásah centrální banky to zásadně neutlumí. I Mašín ale upozorňuje na to, že lidé s menšími úsporami budou hypotéky „nastavovat" třeba úvěry ze stavebního spoření, což se jim může prodražit. „Existuje obava, zda ČNB tento krok do budoucna nezakáže," uzavírá Mašín.