Přes sedm kilogramů na osobu a rok. Taková je už několik let průměrná spotřeba těstovin v Česku.

Pokud patříte mezi jejich tradiční jedlíky, možná vás do budoucna potěší počin vědců z Ústavu biologie rostlin Mendelovy univerzity v Brně.
Po letech práce se jim podařilo vyšlechtit první českou odrůdu ozimé pšenice s tzv. purpurovým zrnem.
Barevné obilí
Odrůda s názvem „AF Jumiko“ je vhodná pro specifické potravinářské a krmné účely. A mimo tradiční zpracování mouky pro pekaře najde uplatnění například u výroby vloček (cereálií) a těstovin (hlavně vřetena a kolínka).

„Nová odrůda dává svým produktům charakteristické zbarvení, které např. u vloček připomíná cereálie máčené v čokoládě. Barvy u rostlin obecně mají adaptační význam. Obiloviny jsou díky nim odolnější vůči extrémním teplotám, suchu, zasolení. Barvy hrají významnou roli i v odolnosti proti patogenům, jako jsou původci houbových onemocnění,“ popsal Tomáš Vyhnánek z Ústavu biologie rostlin.
Jde o výdrž
Nejde jen o barvu pšenice a výrobků z nich. Šlechtění nové odrůdy obilovin je dnes mnohem složitější než dřív. Nestačí jen to, aby byla odrůda kvalitní a dávala dobrý výnos, více se dnes vědci musejí potýkat s klimatickými změnami.

Nové odrůdy, včetně zmiňované „AF Jumiko“, musejí být odolnější proti suchu, různým chorobám a škůdcům.
Vědci z Mendelovy univerzity na šlechtění spolupracovali s pražskou ČZU, Lékařskou fakultou UP, společností Pro-Bio a především s firmou Agrotest fyto Kroměříž, která bude hlavním držitelem ochraných práv a investovala hlavní část prostředků do šlechtění. Pro lepší představu: v Česku je registrováno 130 odrůd ozimé pšenice, z toho přibližně 25 odrůd je na seznamu doporučených pro tradiční zemědělství. Samotné šlechtění AF Jumiko trvalo dvanáct let a stálo miliony korun.
Stálice na talíři
Jak moc se nová odrůda uchytí na českých polích, není ještě zřejmé. O konečné zákazníky výrobků ale nebude nouze.

Roste spotřeba bílého pečiva (cca 50 kilogramů na osobu za rok) i cereálií (skoro dva kilogramy ročně). Těstoviny se drží na zmíněných sedmi kilech.
Ale například podle posledního průzkumu společnosti GfK, jde po bramborách (37 procent) o druhou nejoblíbenější přílohu (30 procent). Respondenti v průzkumu uvedli, že za poslední rok utratili za těstoviny v průměru 460 korun.
