Ve Spojených státech a několika dalších zemích se začne prodávat od 16. března, v Česku o týden později.

Novinka se nakonec nejmenuje iPad 3 anebo iPad HD, jak se spekulovalo. Místo toho o ní představitelé Applu mluvili jako o „novém iPadu“. Podle šéfa firmy Tima Cooka se společnosti při jeho tvorbě opět podařilo předstihnout konkurenci. „Každý si lámal hlavu nad tím, kdo přijde s tabletem, který bude lepší než iPad. Už si hlavu lámat nemusíte. Jsme to my,“ řekl sebevědomě.

Stejně jako nedávno uvedený iPhone 4S přináší nový iPad vylepšené vnitřnosti ve stejném obalu. Displej nového zařízení má například dvojnásobné rozlišení proti svému předchůdci iPadu 2, a nabízí tak při zobrazení více detailů. Předčí i většinu HD televizí, které mají obvykle rozlišení 1920 krát 1080 bodů. U nového iPadu je to 2048 na 1536 pixelů.

Levnější typy

Nové tablety od Applu také budou podporovat rychlé mobilní datové sítě čtvrté generace. Kromě technologie LTE, která je rozšířená v USA, ale Česko i jiné části světa na ni stále čekají, umožní datové přenosy i prostřednictvím technologií HSPA+ a HSDPA. LTE umožňuje až desetkrát rychlejší přenosy než sítě třetí generace. Stejně jako u předchozích generací bude Apple nabízet i levnější typy iPadů, které mají pouze připojení k bezdrátovým sítím Wi-Fi.

Nový iPad bude pohánět vylepšený dvoujádrový procesor A5X se čtyřjádrovým grafickým výkonem. Novinka má rovněž například lepší fotoaparát a přední kameru pro videohovory. Výdrž baterie by měla zůstat stejná, a to deset hodin. Zařízení ale bude se 662 gramy mírně těžší než jeho předchůdce.

Ceny nových iPadů jsou stejné jako u předchozího modelu, ve Spojených státech začínají na 499 dolarech (asi 9400 Kč) bez daně za verzi s pamětí 16 GB a bezdrátovým připojením. I novinka se bude dodávat v černém a bílém provedení. Předchozí model iPad 2 zůstává v prodeji za nižší ceny. Například základní verze se bude prodávat za 399 dolarů.

Cook při uvedení nového iPadu připomněl, jak důležitá jsou podobná zařízení z éry „po osobních počítačích“ pro hospodaření firmy. V minulém roce přehrávače iPod, tablety iPad a telefony iPhone odpovídaly za 76 procent tržeb Applu. Celkem se jich prodalo 172 milionů kusů.

Silná nabídka

S prodejem si Apple podle prvních reakcí analytiků přinesených agenturou Reuters nemusí dělat starosti ani u novinky. „Třetí iPad rozhodně na trhu představuje silnou nabídku. Očekávala bych i nadále silný růst prodejů iPadů,“ uvedl například Hendi Susanto ze společnosti Gabelli & Co. Podle Johna Jacksona z firmy CCS Insight je nicméně riziko, že mírně větší váha a tloušťka nového modelu některé zákazníky odradí a přesune jejich pozornost k tenčímu a nyní i levnějšímu iPadu 2.

Apple, který původně vyráběl zejména osobní počítače, zatím slaví s tablety iPad velké úspěchy. V posledním čtvrtletí loňského roku se jejich prodej zdvojnásobil na 15,43 milionu kusů. Novým tabletem se bude Apple zřejmě snažit účinněji odrážet rostoucí konkurenci ze strany tabletů s operačním systémem Android od společnosti Google. Na lukrativní trh se také chystá se svým novým operačním systémem vstoupit Microsoft.

Kromě nového iPadu dnes Apple představil i další verzi svého set-top boxu Apple TV. Zařízení nově podporuje přehrávání videa ve vysokém rozlišení 1080p.