Na výrobních linkách firmy v pobočném závodě Kvasiny se už tento zbrusu nový vůz, jenž má firmě přinést nové zisky, pohybuje.

Fotografie modelu zatím firma Škoda neuvolnila. „Vůz představíme na autosalonu ve Frankfurtu letos na podzim. Prodávat se začne do konce roku. Fotografie včas zveřejníme,“ řekl Deníku mluvčí firmy Jaroslav Černý.

Nová Škodovka bude prvním vozem české značky, který dostane kompletní elektronické ovládání zavazadlového prostoru. „Superb Combi bude mít obrovský zavazadlový prostor, management zavazadlového prostoru a dostane i tlačítko k elektronickému ovládání víka kufru. Vůz bude disponovat velkým prostorem a bude mít i další elektronická překvapení,“ prozradil vůbec poprvé Eckhard Scholz, člen představenstva odpovědný za vývoj vozu, pro týdeník Škodovácký odborář.

Podle Scholze se Škodě Auto obecně vyplácejí moderní inovativní řešení. Například kratší verze nového Suberbu dostala speciální systém dvojitého otevírání víka kufru Twindoor, jenž se stal hitem. Vůz se prodává velmi dobře a byl skvěle přijat nejen zákazníky, ale i odbornou veřejností a médii.

To však nejsou jediné novinky pod pokličkou Škodovky. V těchto dnech oficiálně vstupují do prodeje terénní auta Yeti. Autosalony už netrpělivě čekají na první exempláře, s kterými by se mohli projet první zákazníci.

Náročná budoucnost

Hodně práce pak Škodovku čeká i v příštích letech. Jak již česká i zahraniční média informovala, nových tváří se dočkají i menší Škodovky., „V roce 2010 budeme před přepracováním našich malých vozů. Očekáváme, že rok 2010 bude po těžkém roce 2009 také těžkým. Letos nám ale u fabie velice pomohla šrotovací prémie, proto je zakázek hodně. O to důležitější je o stávající modely pečovat. Facelift fabie nabídne nový design i moderní motory. Rozhodně ale modely nebudou nijak dražší, naopak. Hlavně budou na nejvyšší technologické úrovni,“ řekl Scholz. Fabii čeká kompletní přepracování přídě i zádě. Novou přední část dostane i Roomster.

Podle člena dozorčí rady Škoda Auto a šéfa odborářů Jaroslava Povšíka čeká Škodovku ohledně připravovaných modelů nových aut opravdu dobrá budoucnost. Podle svých slov se o tom přesvědčil při nedávné návštěvě konstrukčního centra v Mladé Boleslavi, kde se ukrývají žhavé novinky.

Dokonalé makety

„Přišli jsme do prostoru, kde se v naprosto čistých, sterilních podmínkách pod plachtami ukrývaly úplné šperky umu zaměstnanců Škody Auto. Byli to většinou makety, ale tak ztvárněné, že vypadaly zcela dokonale, jako pravá auta, a u některých byly i funkční části. Nezbývá než žasnout, jakým směrem se Škodovka může ubírat. To všechno pod obrovským entusiasmem lidí, kteří se na tom podílejí,“ řekl Povšík.

Dodal, že bylo vidět obrovské nadšení lidí ve vývoji z jejich práce a „jiskra v jejich očích,“ že práce na nových autech je opravdu baví. „Bylo to úžasně i nádherné a mohu říci, že se vyplatí být patriotem Škodovky a počkat si na takovéto vozy – nádherné výrobky, které budeme moci vyrábět do budoucna. Naše budoucnost byla narýsována až do roku 2018 a bylo vidět, že přítomní už přemýšleli o dalších a dalších věcech. Jejich vize jsou úžasné a musíme je obdivovat,“ uvedl Povšík.