Za nejatraktivnější pražskou lokalitu považují developeři Prahu 5, zajímavé jsou pro ně i oblasti Prahy 9 a Prahy 8. Aktuálně také roste podíl koupí bytů na investice; každý pátý nový byt v Praze přitom kupuje cizinec.

Nabídka nových rezidenčních nemovitostí v hlavním městě bude v Praze podle ředitelů developerských společností v letos stagnovat (změna 0,0 procenta). „V Praze brzdí výstavbu nových bytů zejména problémy s byrokracií a schvalováním nových staveb. To ve finále vede k nižší nabídce a při stále rostoucí poptávce pouze k další eskalaci růstu cen“, uvádí Jiří Vacek ředitel analytické společnosti CEEC Research.

Hypotéky. Ilustrační foto.
Porovnejte si sazby hypoték a vyberte tu nejvýhodnější

Za nejatraktivnější lokalitu pro nový rezidenční development je v současné době považována především Praha 5, pro kterou se vyjádřila plná polovina (50 procent) dotazovaných ředitelů. Atraktivní jsou pro developery také lokality Prahy 9 (36 procent) a Prahy 8 (32 procent). Nejméně zajímavá je pro developerské firmy oblast Prahy 1 (11 procent).

Mimo Prahu

V mimopražských regionech by měl dále pokračovat mírný jednoprocentní (1,1 procenta) růst. „Počty nově nabízených bytů budou stagnovat, nebo dokonce ještě ubývat. A to jak v Praze, tak některých dalších větších městech, jako je například Brno. Na druhé straně lidé mají peněz relativně dost a zájem o bydlení nepolevuje. To bude vytvářet ještě větší tlak na ceny, které se však už dnes pohybují na dost vysokých hodnotách.

Ilustrace bydlení a stavby bytových domů.
Nových bytů vzniklo od roku 1999 víc, než kolik přibylo Pražanů

Byt jako investice

Stále se také zvyšuje procento bytů kupovaných na investici a to jak v Praze, kde o zvýšení hovoří sedm z deseti (69 procent) ředitelů developerských společností, tak v mimopražských regionech, kde navýšení zaznamenalo 63 procent developerů. Podíl koupí bytů na investici přitom v budoucnu podle názoru nadpoloviční většiny (60 procent) ředitelů ovlivní změna měnové politiky ČNB. Každý pátý nový byt (23 procent) je pak v Praze v současné době zakoupen cizincem.

„Klienti nadále vidí jistotu především v investicích do nemovitostí. Konec roku 2017 a především rok 2018 přinese na realitním trhu řadu změn, nabídka bytových projektů především v Praze se ztenčuje, ceny nejžádanějších typů bytů v atraktivních lokalitách i nadále porostou. Banky začínají být přísnější při schvalování úvěru a úrokové sazby se začínají pomalu a jistě zvyšovat,“ uzavírá Miroslav Ocelák, Sales & Marketing Manager, Vivus.

Foukaná izolace má tu výhodu, že se snadno aplikuje jak u rekonstrukce, tak u nového domu. A hlavně, eliminuje nezdravé plísně. Perfektní je zejména pro dřevostavby.
Tepelná izolace: Chci ušetřit a nemít žádné starosti