Hájek novinářům řekl, že jeho mise bude pravděpodobně krátká. Podle svých slov si od ní slibuje minimálně korektní vztahy s insolvenčním správcem Sazky Josefem Cupkou a dořešení situace v Sazce. Hlavní úkol je za současné situace maximalizovat možnosti pro akcionáře, dodal.

Novými členy představenstva Sazky byli dnes kromě Hájka a Ertla zvoleni také Vladimír Šimíček (místopředseda ČSTV), Jiří Kynos (ekonomický ředitel Českého olympijského výboru), Jiří Dušek (Autoklub ČR), Petr Bernátek (Česká obec sokolská) a Jindřich Rajchl (místopředseda Fotbalové asociace ČR).

Valná hromada Sazka dnes také oficiálně odvolala dosavadního předsedu představenstva Aleše Hušáka z jeho funkce ve firmě. Sám Hušák dnes ve zprávě zaslané ještě před valnou hromadou oznámil, že ve funkci končí.

"Valná hromada odvolala Hušáka z opatrnosti, protože nebylo vyloučeno, že by si svoji rezignaci rozmyslel," uvedl šéf ČSTV Pavel Kořan. Podle něho nyní statutární orgány mají minimální kompetence. A žádnou, která by souvisela s hospodařením. Nové představenstvo zřejmě rozhodne o svolání další valné hromady, která bude volit členy dozorčí rady, dodal Kořán.

Nový šéf představenstva Sazky Hájek se narodil v roce 1968 v Brně, pochází ze sportovní rodiny. Závodně plaval, absolvoval základní školu se zaměřením na atletiku, na vysoké škole se pak začal věnoval orientačnímu běhu. V roce 1996 se podílel na založení České asociace extrémních sportů, která řídí sportovní soutěže outdoorového, tedy venkovního typu.

Sazka je na prodej

Insolvenční správce Cupka vyhlásil v pátek veřejné výběrové řízení na prodej Sazky. Loterijní firma má být prodána jako celek jednou smlouvou, o vítězi výběrového řízení bude rozhodovat výhradně cena. Dosud se o Sazku přetahovaly dva tábory silných investorů. Na jedné straně finační skupiny PPF a KKCG, které ovládly věřitelský výbor, protože jim Sazka dluží nejvíc, na druhé straně investiční skupina Penta, majitel konkurenční loterijní firmy Fortuna.

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny. Věřitelský výbor poté schválil úvěrovou smlouvu o objemu celkově až 500 milionů korun, které slouží k zachování běžného chodu firmy. Půjčku se splatností dva roky poskytla společnost Moranda, kterou kontroluje skupina PPF miliardáře Petra Kellnera. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu.

Čtěte také: Hušák se definitivně rozloučil se Sazkou