Zatímco na Klatovsku ubývá chovatelů prasat a krav pro jejich nerentabilitu, chovy drůbeže tomuto tlaku odolávají. Největší odběratel drůbeže v okrese Klatovy, kterým je Drůbežářský závod Klatovy, a.s., z důvodu zvýšené poptávky a zvyšujícího se výkonu porážky jatečných kuřat musí dovážet brojlery z jiných krajů. To se pak odráží i na cenách výrobků.

„Denně potřebujeme porazit a zpracovat 87 tisíc kusů drůbeže, abychom dokázali uspokojit poptávku na trhu. Proto máme smluvně zajištěnou drůbež od všech chovatelů na Klatovsku. Ta nám ale nestačí, a tak dovážíme z různých krajů republiky,“ říká výrobní ředitel Drůbežářského závodu Klatovy Karel Brousek. Samotný drůbežářský podnik v Klatovech má vlastní chov v Horšově u Horšovského Týna. Zde odchovají zhruba 9 % vlastní produkce porážky.

„Protože budeme zvyšovat kapacitu výroby, potřebujeme i více drůbeže. Sami proto budeme stavět další halu a podporujeme i výstavbu nových hal u chovatelů, kteří nám drůbež dodávají. Nové haly vzniknou například v Obytcích. Poměrně nové haly mají také v Kolinci. Největšími chovateli drůbeže na Klatovsku jsou dnes podniky Lubská zemědělská, a.s., BG Šumava s.r.o., Zemědělské obchodní družstvo Kolinec a firma pana Pantoflíčka v Obytcích.

Postavit novou halu, která by splňovala všechny předpisy a normy pro chov drůbeže, je hodně finančně nákladné. Návratnost těchto staveb je dlouhodobá. Staré odchovny již dávno nestačí,“ dodal Brousek.

Na hranici rentability

Chov drůbeže tvoří například pro Zemědělské obchodní družstvo Kolinec 60 % všech tržeb. Přesto v podniku tvrdí, že chov kuřat je dnes na hranici rentability.

„V současné chvíli máme v našich halách téměř 220 tisíc kuřat. Výkupní cena drůbeže je aktuálně kolem 22 korun za jeden kilogram, což stačí na pokrytí nákladů a přiměřený zisk. Náš podnik se drůbežářství věnuje od osmdesátých let dvacátého století. Nyní jsme proto postavili nové haly, protože věříme, že chov drůbeže bude i pro příští léta hlavní prioritou podniku,“ informoval předseda ZOD Kolinec František Kohout.

I když je o českou drůbež a drůbežářské výrobky na českém trhu zájem, obchodní řetězce dál podporují nákup levného masa z ciziny.

„V roce 2000 bylo do ČR dovezeno 16,3 tisíce tun drůbeže. V roce 2003 to bylo 28,5 tisíce tun a v roce 2010 celkem 77,9 tisíce tun. Nejvíce masa se dováží z Polska, Brazílie a Maďarska. Nechápu řetězce, které využívají těchto nákupů, když doma máme kvalitnější a žádanější dodavatele,“ doplnila informace ředitelka Okresní agrární komory v Klatovech Jiřina Jandová.

„Řetězce sice drůbež nakupují ze zahraničí, přesto v jejich obchodech naleznete většinu našich českých výrobků,“ dodal Brousek.