"Zákazníkům chceme přinést vyladěnou službu ve vysoké kvalitě. Na konci roku už bude území Česka souvisleji pokryto sítí LTE a zároveň bude k dispozici více telefonů, které technologii VoLTE podporují," uvedl ředitel sítí O2 Jakub Votava.

O2 nyní pro telefonování používá méně komfortní technologii CSFallBack. Ta zajišťuje přepnutí telefonu z LTE do GSM nebo 3G na začátku hovoru a opětovný návrat zpět do LTE po ukončení hovoru.

V koncových zařízeních zatím nemá VoLTE širokou podporu. Na českém trhu jsou k dispozici pouze jednotky mobilních telefonů, které tuto technologii umí. Navíc mezi nimi neexistuje jednotná standardizace, a tak je konfigurace sítě náročnější a vyžaduje více času. Volání přes VoLTE je součástí standardního hlasového tarifu.

V roce 2016 by se již mohly objevit první doplňkové služby postavené nad VoLTE. Patří mezi ně například předání aktivního hovoru mezi pevnou linkou a mobilem, spojení hovoru přes Wi-Fi, nahrávání hovorů nebo společná hlasová schránka pro mobil a pevnou linku.

O2 buduje rychlou mobilní síť LTE společně s T-Mobilem. Nyní pokrývá přes 90 procent populace. Operátor chce letos investice do mobilních sítí zdvojnásobit na zhruba jednu miliardu. Většina půjde právě do LTE.