Informace nicméně podle konečného kompromisu musí být uváděny jen na zadní straně obalu, nikoliv i na přední, jak napovídaly původní úvahy.

„Jedná se o citlivé téma zvlášť pro nás Čechy, kteří z více než dvou třetin trpíme obezitou a aktuálně se nacházíme na druhém místě žebříčku nejtlustších národů EU. Uměl bych si v této souvislosti představit třeba zavedení povinnosti výstražného upozornění na obalech výrobků s nadměrným obsahem tuku nebo cukru. Nová pravidla označování potravin však bohužel tak daleko nejdou,“ řekl novinářům český europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL).

Všechny informace o výživné hodnotě nicméně musí být na obalu vyjádřeny v přepočtu na 100 gramů či 100 mililitrů a mohou být doplněny i informacemi o doporučené denní dávce. Uvedeny musí být i informace o případném obsahu alergenů. To platí i pro nebalené jídlo v restauracích či kantýnách. Je na uvážení členského státu, jak toho dosáhne.

Ověřený původ masa

Podle současných unijních pravidel musí být u některých potravin uveden i jejich původ. Nová směrnice tuto povinnost rozšiřuje i na čerstvé maso. „Spotřebitel také nově z obalu získá informaci o původu drůbežího, vepřového, skopového a jehněčího masa, což je zejména v kontextu nedávné epidemie ptačí chřipky důležitý předpoklad možnosti kvalifikovaně se rozhodnout o koupi výrobků obsahujících maso,“ dodal Březina.

Změny čekají i takzvané potravinové imitace. Jde například o sýr, k jehož výrobě ovšem byla použita úplně jiná surovina než mléko. Obal takového výrobku bude muset nést jasné označení, že jde pouze o imitaci. Stejně tak produkty, které jsou vyrobené z několika druhů masa, musí nést jasné označení hned vedle jejich názvu.

EU zveřejní nová pravidla ve svém pravidelném věstníku. Výrobci pak budou mít celkem tři roky na to, aby se přizpůsobili většině z nich. V případě informací o výživné hodnotě budou mít pět let.