„Teď pálíme hlavně kvasy ze švestek, ještě tu máme i nějaké z jablek. Sezona už ale pomalu končí. Pojedeme nejdéle do konce února. Pak musíme počkat až na léto. To bychom měli někdy v sedmém měsíci začínat s třešněmi. Stejně jako v uplynulých letech nabízíme zákazníkům, ať nám přivezou třešně a my jim u nás připravíme kvas,“ uvedl Marcel Černík z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi.

Končící se sezonu hodnotí jako solidní. „Rozhodně byla o sto procent lepší než ta předchozí. Slušně se urodily švestky, zákazníci vozili i jablka. V posledních letech je ale poznat, že generace starších chlapů, která dělávala kvasy rok co rok, pomalu vymírá. Ti mladší se do přípravy vlastních pálenek moc nehrnou. Poznat je to třeba i na zahradách, ovocných stromů ubývá, jehličnanů přibývá,“ poznamenal Černík.

Antonín Šputa z pěstitelské pálenice v Krásném Poli doplnil, že po předchozí mizerné sezoně, která byla způsobena neúrodou ovoce, ani ta současná není nic moc. „Po té předchozí jsem si říkal, že tak špatný rok se snad opakovat nemůže. Zmýlil jsem se. Nevím, jestli to je tím, že se rodí málo ovoce, nebo těch chlapů, co kvasy dělávali, ubývá. V této sezoně jsme měli asi 130 objednávek. A to počítám i těch pár kvasů, které do konce února ještě máme vypálit. Dříve jsme mívali tři stovky objednávek a brali jsme to za průměr,“ posteskl si Šputa.

V další pálenici nedaleko Ostravy měli počátkem roku objednávky do konce prvního měsíce. „Uvidíme, jestli se ještě někdo nahlásí. Jinak už kotle pouštět nebudeme,“ uvedl pracovník pálenice, který nechtěl být jmenován. Také podle něj ale ubývá chlapů, kteří jsou ochotni ovoce nasbírat, připravit z něj kvas a zavézt jej do pálenice.