Fórum s rozlohou 22 tisíc metrů čtverečních navazuje na první část postavenou loni v zimě. Celkově má tak centrum rozlohu 45 tisíc metrů čtverečních. Nová část je téměř zaplněna. „Pokud jde o prodejní plochy, jsme plni z 95 procent,“ uvedl mluvčí centra Jaromír Zavoral.

Do Liberce přichází značky, které tu ještě nebyly. „Lidé se mohou těšit třeba na H&M, Promod a ruskou módu pro mladé Oodji,“ uvedl ředitel centra Václav Říčař.

Díky obřímu obchodnímu centru se vylidňují okolní ulice. Dřívější tepna města, ulice Pražská, počítá stále více prázdných obchodů, které se právě do Fora stěhují. „Štve mě to, ale co nadělám, když ti nahoře tak pěkně rozhodli,“ vyslovil názor více lidí Petr Homola z Liberce.

Rozporuplné reakce vzbuzuje i nové multikino. Jedno již funguje v centru Nisa u výpadovky na Prahu. A dvě multikina v podobně velkých městech mají pouze v Pardubicích. „Chceme lidem přinést další možnost jak prožít skvělý večer v kině v centru města, proto jsme šli do Liberce,“ vysvětlil ředitel Palace Cinemas David Horáček. Je pravděpodobné, že do kina v centru zamíří především Liberečané, multikino v Nise budou zase využívat lidé z okolí. „Ale přesná čísla ukáže čas,“ řekl Horáček.

„Já jsem rád, že bude kino v centru, trmácet se do Hypernovy mě nebavilo,“ uvedl dvacetiletý Marek z Liberce. Forem projde za měsíc půl milionu lidí, dvě třetiny z nich jsou místní.