Cla budou podle vlády činit až 25 procent a budou se týkat více než 5000 amerických produktů, včetně baterií, kávy či špenátu, uvedla agentura AP.

Akciové trhy po ohlášení dodatečných čínských cel výrazně oslabují. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, kolem 17:00 SELČ odepisoval zhruba 2,2 procenta. Panevropský akciový index STOXX 600 ve stejnou dobu ztrácel 1,1 procenta.

Americký prezident Donald Trump
Spojené státy přitvrdily. Trump přikázal zvýšit cla na zbývající čínský dovoz

USA minulý týden zvýšily clo na dovoz čínského zboží v ročním objemu 200 miliard dolarů (4,6 bilionu Kč) na 25 procent z dosavadních deseti. Tento krok Washington zdůvodnil tím, že Peking porušil sliby učiněné v rámci obchodních rozhovorů. Trump dnes Čínu varoval, že pokud přistoupí k odvetným opatřením, bude to pro ni mít ještě vážnější důsledky.

Později americký prezident oznámil, že se koncem příštího měsíce na summitu skupiny zemí G20 v Japonsku setká se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Dodal, že by to mohla být velmi plodná schůzka. Upozornil rovněž, že obchodní dohoda s Čínou byla již z 95 procent hotova, když Peking změnil postoj a ustoupil od některých svých závazků.

"Obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou jde dneškem do ještě vyšších obrátek," uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. "Další eskalace americko-čínské obchodní války má ale minimálně jednu výhodu. Trumpa dost možná odradí od toho, aby uvalil svá cla na zboží z Evropské unie, zejména na německá auta, jež mu dlouho leží v žaludku," dodal. Trump by měl o clech na auta z EU rozhodnout do soboty.

Americký prezident Donald Trump
Trump oznámil cla na čínské zboží. Burzy se propadly

Celní válka mezi oběma velmocemi se naplno rozhořela loni v březnu, kdy Trump podepsal dekret o uvalení cel na dovoz čínského zboží v hodnotě až 60 miliard dolarů. Ve stejnou dobu vstoupila v platnost pětadvacetiprocentní cla na dovoz oceli a desetiprocentní cla na dovoz hliníku do USA, která se rovněž výrazně dotkla Číny.

Vytvoření tlaku na Peking

O dalších clech ve výši 25 procent na čínské zboží, jehož roční dovoz dosahuje hodnoty 50 miliard dolarů, Trump rozhodl v polovině června. Následovala cla ve výši deseti procent na zboží za 200 miliard dolarů, která se nyní zvýšila na 25 procent.

Trump navíc nařídil Úřadu amerického obchodního zmocněnce (USTR), aby zahájil proces vedoucí k uvalení cel na téměř veškerý zbývající dovoz z Číny. Bílý dům se pomocí cel snaží vytvořit tlak na Peking, aby snížil přebytek Číny v obchodování se Spojenými státy. Cla jsou ale i reakcí na údajné krádeže duševního vlastnictví amerických podniků. Čína na americké kroky reaguje protiopatřeními.

Americký prezident Donald Trump
Nová americká cla na čínské zboží vstoupila v platnost. Jednání však pokračují