Obchodní řetězce nicméně okamžitě začaly tvrdý alkohol z prodeje stahovat.

Potravinářská komora podle mluvčí Dany Večeřové chápe závažnost situace, ale opatření ministerstva považuje za nekoncepční a unáhlené. „Vina za stávající situaci je tak jednoznačně kladena na legální výrobce, ačkoliv je více než zřejmé, že v tomto případě selhaly kontrolní orgány ministerstva financí a ministerstva zdravotnictví, které svým nekonáním umožnily dovoz metanolu a jeho nelegální zpracování na území ČR," uvedla Večeřová.

Komora navrhuje okamžité ustavení vládní komise složené ze zástupců státní správy, odborníků z univerzit a z potravinářského sektoru. Tak by se mělo najít „skutečně efektivní řešení této situace namísto neúčinných zákazů legálního prodeje, které více než cokoliv jiného podporují růst černého trhu," dodala mluvčí.

Také Juračka upozornil, že opatření je kontraproduktivní. Kdo alkohol skutečně bude chtít, vždycky si ho sežene z nelegálních zdrojů. Zákazníci se podle něj mohou začít obracet na takzvaný garážový prodej.

Obchodní řetězce začaly po vyhlášení zákazu tvrdý alkohol z prodeje ihned stahovat. „Zajistíme mimořádnou večerní směnu a není pro nás problém tvrdý alkohol stáhnout z prodeje," řekl mluvčí hypermarketu Globus Libor Tomáš. „Ráno to v regálech nebude," dodal.

Také Kaufland připravuje okamžité stažení tvrdého alkoholu z prodeje. „My samozřejmě vyhlášku respektujeme, bude to ale chvíli trvat, máme hodně prodejen, některé mají otevřeno až do půlnoci" řekl mluvčí řetězce Michael Šperl. Připustil, že opatření bude pro společnost znamenat ztrátu.

Síť supermarketů Billa prodej tvrdého alkoholu rovněž zastavuje. „V celé síti svých supermarketů zablokujeme pokladny pro vybrané artikly zboží, které tuto podmínku splňují. Je to mimořádné opatření, pro které máme v tuto chvíli pochopení," uvedl generální ředitel společnosti BILLA Jaroslaw Szczypka.

Podle mluvčího sítě hypermarketů Tesco Jana W. Dvořáka nebude prodej zastaven hned. „Naše reakční doba se vzhledem ke složitosti systémů pohybuje v řádu několika hodin. Naši zaměstnanci jsou průběžně informováni o opatřeních a krocích, která je nutné podniknout," řekl.

Podle informací SZPI nebude nutné zboží stahovat z prodejní plochy, ale postačující bude jeho zakrytí a zejména znemožnění prodeje v rámci pokladních systémů, uvedl Dvořák. Přijetí podobného kroku v pátek večer vytváří chaos a stres, který dopadá nejen na zaměstnance, ale i veřejnost jako celek, doplnil.

Podávání tvrdého alkoholu na palubě svých letadel pozastavil národní letecký dopravce. "Na základě nejnovějšího opatření ministerstva zdravotnictví pozastavují oba dopravci Českého aeroholdingu, tedy České aerolinie a HOLIDAYS Czech Airlines, servírování i doplňkový prodej tvrdého alkoholu na palubách svých letadel, sdělila tisková mluvčí dopravců Českého aeroholdingu Hana Hejsková. Během letu je možné dát si víno či pivo, nikoliv však tvrdý alkohol nad 20 procent, dodala Hejsková. Stejné opatření přijal konkurenční Travel Service.

Šéf Unie výrobců a dovozců lihovin Petr Pavlík řekl, že zákaz chápe. „Situace je opravdu velmi vážná. Nicméně je potřeba si uvědomit, že ten trh, který zabil lidi, je právě ten černý trh, a to je ten jediný, který teď bude aktivní a který se rozbují, protože lidé budou chtít alkohol," upozornil Pavlík, který je současně šéfem likérky Stock Plzeň.

Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek doufá, že ministr zdravotnictví měl pádný důvod k tomu, že zákaz vyhlásil v pátek večer. „Vzhledem k tomu, kdy byla tato informace vyhlášena, tak nám to způsobuje značné provozní problémy. Není tak jednoduché stáhnout například alkohol z hotelových pokojů, ve kterých jsou hosté," uvedl Stárek. I podle něj povede prohibice k tomu, že se lidé budou obracet na černý trh.

Ministerstvo zdravotnictví s okamžitou platností zakázalo prodej a nalévání tvrdého alkoholu nad 20 procent na celém území republiky. Zákaz platí od chvíle vyhlášení v médiích a mohl by trvat i několik týdnů. Zákaz platí pro všechny obchody, restaurace, hotely i internetový prodej.

Porušení zákazu prodeje je správní delikt. Podnikatel za něj může dostat pokutu až tři miliony korun, jeho provozovna může být dočasně uzavřena. Pokud by pití prodával, mohl by být podezřelý z trestného činu obecného ohrožení, kde tresty přesahují deset let vězení a hrozí i trest výjimečný. Možné je i obvinění z trestného činu ohrožení zdraví závadnými potravinami z nedbalosti.

Obchod s alkoholem