Problémy s plísní podle serveru iDnes potvrdily řetězce Albert, Kaufland i Billa. Loštickými specifickými produkty se zabývala i Státní zemědělská a potravinářská inspekce, řadu podnětů obdržela právě od nespokojených zákazníků.

„Mohu potvrdit, že zjišťujeme ve zvýšené míře viditelné změny na výrobku tvarůžky. V podstatě se jedná o výskyt neušlechtilých, a tudíž nežádoucích plísní ještě před datem spotřeby. Situaci vždy řešíme stáhnutím nežádoucí šarže z prodeje. Podnět dáváme také státní veterinární správě," uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Dodal, že plíseň se do sýrů mohla dostat jak při výrobě, tak i transportu či samotném prodeji, velmi rizikovým faktorem je například přerušení skladovací teploty.

Jedním ze zklamaných zákazníků byl i Jiří Vaněk ze Zábřehu, který si nedávno tvarůžky zakoupil v zábřežském marketu. „Velmi nás překvapilo, že rozdělané balení věnečků bylo po několika dnech úplně plesnivé a to jsme je pečlivě schovali hned do lednice. Tyto sýry kupujeme často, ale vždy nám v chladu vydržely minimálně týden. Tvarůžky jsme nereklamovali a pokud se někde stala chyba, tak se snad nebude opakovat. Loštické výrobky jsou totiž naše oblíbené pochoutky," řekl Jiří Vaněk.

Celý provoz byl vydezinfikován

Jednatel loštické firmy AW Karel Hlaváček potvrdil, že zaměstnanci v tvarůžkárně již provedli nápravná opatření. „Jednalo se o krátkodobou technologickou odstávku, při které byl kompletně celý provoz vydezinfikován. Nyní výroba jede naplno dál a věříme, že se problémy nebudou opakovat," sdělil Karel Hlaváček.

Loštická firma AW se výrobou tvarůžků zabývá od konce 19. století. Za socialismu ale znárodněná firma začala upadat, export klesl na minimum a radikálně se také snížil sortiment výrobků. Lesk výrobě vrátily až restituce v roce 1990, kdy firmu převzali potomci původních majitelů. V současné době společnost AW zaměstnává 130 lidí, převážně z kostic a okolí. Olomoucké tvarůžky mají od roku 2010 vysoké uznání, Evropská komise jim udělila chráněné zeměpisné označení.