Česká pojišťovna za první pololetí zatím eviduje asi 80.000 škod z pojištění motorových vozidel. Jde prakticky o stejná čísla jako v loňském roce. Každoročně však roste objem škod vyplácených z povinného ručení. Roste jak průměrná takzvaná plechová škoda, tak hlavně trvale a výrazně rostou škody na zdraví, jež se vyznačují dlouhodobostí a závažností. „Růst objemu škod samozřejmě ovlivňuje cenu povinného ručení směrem vzhůru," řekl mluvčí ČP Tomáš Zavoral.

Stejný vývoj zaznamenala také pojišťovna Allianz. „Nepředpokládáme proto výrazné změny v produktech autopojištění v souvislosti s vývojem škod za uplynulé období," uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek. Přestože letos byla dlouhá zima, byla klidnější na sněhové kalamity a náledí než v předchozím roce. Počet škod z povinného ručení a havarijního pojištění zůstal proto konstantní a zima ani červnové povodně se nijak nepromítli do počtu škod na vozidlech, doplnil mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata.

U Kooperativy se povinné ručení vyvíjí zhruba stejně jako loni co do počtu, průměrná škoda ale vzrostla o přibližně tři procenta. V havarijním pojištění počet škod vzrostl meziročně více o 11 procent. „Vývoj je tedy negativní a vliv na sazby bude mít i příspěvek hasičům vyplývající z legislativy, takže lze předpokládat zvýšení sazeb," poznamenal mluvčí pojišťovny Marek Vích.

U škod na zdraví se plnění zvýšilo v řádech desítek procent, upozornila mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Čapková. „Nepochybně budou muset pojišťovny sáhnout ke zdražení. V jaké výši, to bude záležet i na dalších faktorech, kterými jsou avizovaný odvod do zábranného fondu hasičů či nový občanský zákoník, kde očekáváme tlak na vyšší pojistná plnění právě u škod na zdraví," dodala.

Pojišťovny zvedly letos ceny pojistek po několika letech zlevňování. Se zdražením začaly některé již loni. U rizikových klientů je zdražení nejcitelnější a dosahuje několika desítek procent. Povinné ručení poskytuje 14 pojišťoven. Většina z nich sazby takzvaně segmentuje, tedy stanovuje podle věku a místa bydliště řidiče, stáří vozidla, objemu a výkonu motoru a dalších kritérií. Pojišťovny nabízejí klientům čím dál víc možností připojištění k povinnému ručení, poskytují též různé slevy.