Na vysokém meziročním nárůstu se podílely hlavně lednová zakázka za 1,3 miliardy korun od společnosti E.ON Distribuce a také zakázka Dopravního podniku Praha na výkon inženýrské činnosti za 800 milionů korun.

V červenci vypsali veřejní investoři 27 výběrových řízení za 314 milionů korun. Počet se meziročně snížil o sedm procent, hodnota naopak vzrostla zhruba o čtyři pětiny. "Největší výběrové řízení tohoto měsíce v hodnotě 91,2 milionu korun vypsalo Ředitelství silnic a dálnic na stavební dozor na dálnici D48 v úseku Hulín - Fryšták," uvedl ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

Do konce července veřejní investoři ukončili a zadali konkrétním projektovým firmám 378 zakázek za 1,73 miliardy korun. Jejich počet je zhruba o třetinu vyšší, hodnota však o pětinu poklesla. "Projektová příprava tvoří přibližně dvě až tři procenta hodnoty celé stavby. Ovšem z hlediska významu je to naprosto klíčový prvek, bez kterého stavby v podstatě nemohou vzniknout. Vývoj vypsaných a následně zadaných projektových zakázek ukazuje směr, kterým se české stavebnictví za rok až dva bude ubírat," dodal Vacek.